Divinizez dulceata de capsuni. Imi place mult aceasta reteta pentru ca pastreaza intact gustul si consistenta capsunilor fara ca acestea sa aiba gustul celor confiate. Am facut anul acesta doua variante de dulceata de capsuni: cu apa adaugata si fara apa. Asa am putut sa compar intre cele doua variante. Varianta cu apa nu a pastrat atat de bine aroma capsunilor in produsul final, pentru ca trebuie sa le fierbi mult ca sa elimini apa si sa se lege siropul, plus ca se dilueaza; In schimb varianta fara apa a iesit divina!
Scopul acestei retetei este acela de a obtine o dulceata aromata, legata, nu foarte lichida dar nici sa nu o poti scoate din borcan, cu consistenta mierii. Fructele trebuie sa ramana intregi. Daca fierbi extrem de mult dulceata de capsuni, fructele se vor micsora, sau se zdrobesc si rezulta un gem de capsuni. Bun si gemul, insa astazi vrem dulceata.
Mai jos, reteta de dulceata de capsuni in varianta fara apa adaugata.
Reteta de Dulceata de capsuni
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 8 | borcane |
Preparare: | 10 | minute |
Gatire: | 2 | ore |
Asteptare: | 1 | zi |
Ingredientele retetei de Dulceata de capsuni
Cantitati de ingrediente pentru: borcane- 1700 grame Capsuni
- 1300 grame Zahar
- 1 lingurita Sare de lamaie
- 5 grame Coaja rasa de lamaie (de la jumatate de lamaie)
- 1 lingura Esenta de vanilie
Instructiunile retetei de Dulceata de capsuni
- Scoate coditele capsunilor si apoi spala-le bine.
- Cantareste-le si vezi cate au mai ramas; imi inchipui ca ai mai mancat din ele :)
- Presara peste ele 300 grame zahar din totalul cantitatii din reteta, apoi amesteca-le usor.
- Lasa-le la rece de pe o zi pe alta, ca sa lase sirop.
- Pune capsunile intr-o sita iar zeama pe care au lasat-o pune-o la fiert intr-o oala incapatoare, impreuna cu restul de zahar si sarea de lamaie.
- Lasa sa fiarba la foc mediu pana cand se dizolva zaharul si se leaga siropul.
- Adauga capsunile si lasa-le sa fiarba la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand. Capsunile vor lasa in continuare multa zeama, astfel ca vor trebui fierte ceva mai mult decat la alte dulceturi.
- Cand capsunile si-au redus mult volumul si sunt moi, scoate-le intr-o sita si mai lasa siropul rezultat sa scada. Este bine sa le scoti pentru ca isi vor pastra mai bine aroma si consistenta moale, daca le fierbi foarte mult, vor avea o consistenta mai tare, asemanatoare fructelor confiate.
- Fierbe siropul pana cand se ingroasa suficient de mult dar tine cont de faptul ca atunci cand vei pune capsunile, vor lasa din nou lichid.
- Adauga din nou capsunile si mai lasa-le la fiert pana cand te multumeste consistenta dulcetii. Aplica testul cu picatura sau alta metoda pe care o folosesti si nu da gres. Eu verific cu lingura, pun dulceata in ea, o inclin pana se scurge aproape toata si cand formeaza o acolada la baza lingurii care se scurge greu, atunci este gata.
- Inainte de a opri focul, adauga coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie, apoi amesteca.
- Ia de pe foc si toarna dulceata in borcane curate si uscate, inchide-le ermetic, apoi asaza-le cu gura in jos minim 30 minute.
- Dupa ce s-au racit, le poti depozita.
Notitele retetei de Dulceata de capsuni
Ca sa lege mai repede dulceata de capsuni, poti suplimenta cantitatea de zahar, cand fierbe, adauga inca 500 grame de zahar.