Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri este cea mai fina si delicata dulceata pe care o cunosc. O ador. In plus, se face si foarte simplu. Cred ca, daca esti incepator in ale bucatariei si vrei sa faci prima dulceata din viata ta, poti incepe fara nici o grija cu dulceata de trandafiri.

Este foarte simplu de facut, nu se lipeste, nu se zdrobesc fructele pentru ca le-ai fiert prea mult sau prea tare; singurul lucru pe care il poti gresi este sa nu se lege siropul, adica sa fie prea lichida. Nici o grija, se remediaza, mai pune la fiert.

Dulceata de trandafiri se face din trandafiri speciali pentru dulceata, pe care nu ii poti confunda pentru ca sunt atat de parfurmati incat daca treci pe langa ei la o distanta considerabila, miros puternic a…dulceata!

Dulceata de trandafiri nu are nevoie sa fie aromatizata suplimentar cu felurite mirodenii, poti adauga cum am facut si eu, putina coaja rasa de lamaie pentru a-i accentua aroma.

Reteta de Dulceata de trandafiri

Reteta de dulceata de trandafiri
Vote: 20
Evaluare: 4.3
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 4 borcanele
Preparare: 15 minute
Gatire: 30 minute

Ingredientele retetei de Dulceata de trandafiri

Cantitati de ingrediente pentru: borcanele
  • 100 grame Trandafiri de dulceata (petale)
  • 1 litru Apa 
  • 1 kg Zahar 
  • 1 buc. Lamaie 
  • 3 grame Coaja rasa de lamaie (o lingurita rasa)

Instructiunile retetei de Dulceata de trandafiri

  1. Desprinde petalele trandafirilor astfel: prinde cu mana toate petalele odata si trage usor, fara a le vatama. Ar trebui sa se desprinda usor. Se folosesc doar petalele, fara stamine. Nu este necesar sa elimini partea alba a petalelor.
    Reteta de dulceata de trandafiri
  2. Pune petalele intr-un vas cu apa rece si spala-le usor, apoi cu ajutorul unei strecuratoari, scurge apa. Repeta de doua, trei ori.
  3. Lasa-le la zvantat pe un servet de bucatarie curat.
  4. Pune apa la fiert si adauga zaharul dar opreste o lingura din acesta. Lasa la fiert aproximativ 20 minute, pe foc mediu, pana cand se formeaza un sirop. Pentru a face ulterior testul cu picatura, pune o farfurioara goala si curata in frigider (ca sa fie rece).
  5. Pune petalele de trandafiri intr-un bol. Rade coaja de la lamaie si pune deoparte (eventual intr-un borcanel, la frigider pentru utilizarea ulterioara, acum vei folosi doar o lingurita).
  6. Din lamaia ramasa stoarce peste petale, apoi adauga si lingura de zahar.
  7. Freaca petalele cu acest amestec pana cand se inmoaie usor.
  8. Verifica daca este legat siropul astfel: scoate farfurioara din frigider si pune cateva picaturi din siropul de pe foc, pe fundul farfurioarei. Daca aluneca greu si are consistenta mierii, este gata. Farfurioara rece iti arata cum va fi dulceata la final, cand se va raci.
  9. Pregateste din timp 4 borcanele curate.
  10. Adauga petalele peste sirop si amesteca. Aduna spuma care se formeaza.
  11. Adauga si coaja rasa de lamaie si mai lasa la fiert cateva minute (5-10 minute). Din cand in cand roteste cratita pe foc, pentru a se amesteca dulceata.
  12. Verifica din nou consistenta dulcetii de trandafiri tot pe o farfurioara si cand este gata, opreste focul.
    Reteta de dulceata de trandafiri
  13. Toarna dulceata fierbinte in borcanele pregatite, infileteaza bine capacul si intoarce-le cu gura in jos pentru minim 15 minute. Apoi le poti intoarce in pozitia normala si depozita pentru iarna (la mine nu au apucat nici a treia zi, dar daca ai o cantitate mai mare, ai sanse sa apuce iarna).

13 Comentarii

  1. Boris Dabija

    Salut. Ce cantitate de dulceață obțin din un kilogram de petale dacă aşi face după rețeta dvs.

    1. Ramona (Autor articol)

      Aproximativ 1 kg.

  2. Cornelia Cornelia

    se poate face dulceata atat din trandafiri albi, speciali de dulceata , cat si roz, ambii cresc sub forma de tufa , cei albi pot fi cataratori, cu flori mici , iar cei roz- on tufe , iar ca marime sunt de 3-4 ori mai mari ca aceia albi.
    Eu am facut deja doua randuri anul acesta, primul din amestec albi cu roz, caci nu aveam prea multi, si aldoilea tur numai din trandafiri roz de la o vecina. am pus 300 gr de petale la 2.5 kd zahar si 2 l apa,o lamaie in treaga , cu tot cu coaja dat taiata felii- previne zaharisirea.

    1. Ramona (Autor articol)

      Hmmm…mi-as dori o tufa de trandafiri albi de dulceata :)

      1. Inge

        Am și eu o întrebare cum se numesc acei trandafiri Rosa și cei albi de dulceața ???? Mulțumesc

        1. Ramona (Autor articol)

          Trandafirul roz pentru dulceata se numeste Rosa Damascena si stiu ca Bulgaria este o mare cultivatoare de astfel de trandafiri. Cel alb nu stiu, nu am avut ocazia sa vad acesti trandafiri pentru dulceata. Stiu ca sunt mai multe soiuri pretabile pentru dulceata dar eu am facut doar din Rosa Damascena. Ca tot veni vorva despre dulceturi mai putin cunoscute,o alta dulceata de care am ramas impresionata este cea de flori de salcam.Foarte parfumata.

  3. Maria

    Multumesc pentru reteta Ramon,este simpla si …foarte delicioasa! o singura problema…eu nu agreez lamaia,dar in rest este delicioasa si fara lamaii.

  4. Savu

    Se poate pune si migdale nuca capsuni

  5. Ramona (Autor articol)

    Margaret, cred ca este vorba de „Rosa Damascena” insa nu sunt foarte sigura de asta. Trandafirii sunt dintr-o tufa ce creste langa gardul mamei mele si au un miros puternic parfumat.

    1. Anca

      Ai gasit trandafirul alb de dulceata?

      1. Ramona (Autor articol)

        Nuuuu…din pacate…

        1. Anca

          Se gasesc trandafiri albi de dulceata. Eu mi-am cumparat doi in primavara asta, se numesc Madame Hardy. I-am plantat, le urmaresc evolutia, deocamdata merg bine.

  6. Nagit Margaret

    Ramona, dulceata ta este foarte frumoasa si ispititoare… si banuiesc buna!Eu as vrea sa stiu ce tip de trandafir folosesti ca sa iti iasa asa culoare.Eu am o reteta de dulceata de la bunica mea si imi aduc aminte ca puneam 100 de trandafiri la 1 kg de zahar.

Comentarea este inchisa.