Fasole cu jumari

Imi amintesc de cand eram copil, cat ma strambam cand mi se pomenea de jumari. Sa le mananc, nici gand! Ciudat cum se schimba gusturile odata cu trecerea anilor. De fapt, nici acum nu-mi plac ca atare, dar sunt innebunita dupa aroma ce o dau mancarii.

Mai nou pun cateva jumari in orice mancare se preteaza cu afumatura, le calesc bine pentru aroma, apoi le scot.

In mancarea de fasole cu jumari de astazi, am pus cateva jumari, le-am calit bine pana au dezvoltat o aroma suficient de puternica sa le fac pofta si vecinilor si a iesit o mancare de am fost nevoita sa imi mai pun o portie. Nu am vrut si a doua portie, dar ce era sa fac, era atat de buna!

Referitor la fierberea fasolei sunt multe tehnici pentru a evita problemele stomacale: bicarbonat adaugat, schimbarea apei de multe ori, etc. Eu am o singura metoda: o fierb permanent acoperita cu capac, cat mai etans si nu au fost probleme.

Reteta de Fasole cu jumari

Fasole cu jumari
Vote: 3
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 10 portii
Preparare: 5 minute
Gatire: 60 minute
Asteptare: 3 ore

Ingredientele retetei de Fasole cu jumari

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 1 kg Fasole boabe 
  • 500 grame Jumari de porc 
  • 3 buc. Ceapa 
  • 200 ml. Bulion de tomate 
  • 1 lingurita Tarhon 
  • dupa gust Sare de bucatarie 
  • 4 catei Usturoi 

Instructiunile retetei de Fasole cu jumari

  1. Ideal este sa pui fasolea spalata, la inmuiat in apa rece, cu cateva ore inainte de fierbere, astfel va fierbe mult mai repede.
  2. Dupa 3-4 ore cand s-a inmuiat, scurge-i apa si spala in cateva ape.
  3. Pune la fiert in apa rece, cat sa o cuprinda, acoperita cu capac. Timpul difera in functie de fasole, cat a stat la inmuiat, etc.
  4. Cand este fiarta, scurge-i zeama daca este prea multa dar nu pe toata (sa ramana echivalentul a doua cani de lichid) si las-o deoparte.
  5. Pune jumarile la calit intr-o cratita incinsa, pana cand se topesc.
  6. Adauga ceapa taiata marunt si bulionul amestecat cu tarhon, diluat cu putina apa sau zeama in care a fiert fasolea.
  7. Sareaza dupa gust, apoi pune totul peste fasole si amesteca.
  8. Pune oala cu fasole din nou pe foc, lasa sa dea cateva clocote, apoi adauga usturoiul zdrobit.
  9. Serveste cu muraturi.

Comentezi?