Eeee…Istoria mea cu mamaliga este asa: acum multa vreme, intr-o zi, intr-un exces de zel, am luat o decizie de un curaj extrem. Vreau sa fac mamaliga! Am zis! Am cumparat malai. Am sunat-o pe mama sa o intreb cum se face. Mi-a explicat cu lux de amanunte. N-am inteles nimic. Am sunat-o iar. Cu rabdarea ei de mama, a luat-o de la capat. Imi trebuiau cantitati, cata apa, cat malai. Mama face mereu mamaliga la ochi, nu cantareste nimic niciodata si nu stiu cum, ca iese mereu la fel. Oricum, am inteles in final cantitatile. Sau asa am crezut. M-am apucat de treaba. Trec peste amanunte. Rezultatul final – a ramas lingura de lemn infipta in oala cu mamaliga in asa fel ca daca ridicam lingura se ridica cu tot cu oala. Am pus prea mult malai, acesta s-a umflat si a iesit cea mai tare (la propriu) mamaliga de pe planeta. Cred ca de aici si expresia „ai facut-o de mamaliga”!
Intre timp am exersat temeinic si de fapt este atat de simplu de facut…
Reteta de Mamaliga
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 6 | portii |
Gatire: | 20 | minute |
Ingredientele retetei de Mamaliga
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 1.5 litri Apa
- 10 grame Sare de bucatarie (o lingurita)
- 500 grame Malai
Instructiunile retetei de Mamaliga
- Pune apa in ceaun si pune la fiert. Daca nu ai ceaun, foloseste o oala de 3 sau 4 litri, cu fundul dublu.
- Cand incepe sa fiarba apa, adauga sarea si presara putin malai (cam o lingura de malai).
- La primele clocote, presara cate o mana de malai, in ploaie, adica presarat pe toata suprafata oalei, nu tot intr-un loc.
- Cu mana cealalta, amesteca intr-una, cu o lingura de lemn sau chiar cu un tel, doar ca telul il poti folosi doar pana la un moment dat, cand incepe sa se ingroase, vei folosi lingura de lemn.
- Continua sa pui malaiul, tot astfel, in ploaie si amestecand in continuu, pana cand se termina malaiul.
- Amesteca in continuare, cu lingura de lemn, apasand cu lingura spre peretii vasului.
- Lasa sa fiarba la foc mic, 5-10 minute.
- Cand mamaliga este fiarta, uda lingura cu apa rece si trage cu aceasta dinspre margini inspre centru, ca sa se amestece.
- Mai lasa putin pe foc, pana cand mai rabufneste de 2-3 ori.
- Pregateste un tocator de lemn sau o farfurie suficient de mare, plata.
- Ia vasul cu mamaliga de pe foc, tine-l de toarte si scutura-l in maini de cateva ori ca sa se desprinda mamaliga de pe peretii acestuia.
- Rastoarna vasul cu mamaliga pe tocator.
- Mamaliga fiarta astfel este putin mai moale si se numeste mamaliga pripita. Se serveste cu oua ochiuri, branza cu smantana, tochitura, tocana si multe altele.
- Daca vrei o mamaliga mai tare, asa cum se facea pe vremuri, cand fierbe apa pune sarea si tot malaiul deodata.
- Lasa sa fiarba cam jumatate de ora la foc mic si acoperita cu o sita pentru ca sar stropi si te poti frige.
- Amesteca apoi energic cu o lingura de lemn sau cu facaletul. Ideal, cu facaletul, tinandu-l intre palme si rasucindu-l repede.
- Cand il scoti, daca iese curat, inseamna ca mamaliga este fiarta. Daca se lipeste pe acesta, mai trebuie lasata.
- Taie cu o ata curata.
- Pune vasul in care a fiert mamaliga la inmuiat cu apa si lasa-l asa pana cand stratul de pe fund se inmoaie bine si se desprinde usor. Astfel vei curata foarte simplu vasul respectiv.
Notitele retetei de Mamaliga
Cu ce mai poti manca mamaliga? Cu aproape orice. O idee, aici.