Tochitura de porc

Tochitura de porc este o versiune romaneasca de „slow cooking” la ceaun, veche de sute de ani, foarte gustoasa si foarte usor de facut. Mie imi plac retetele vechi, autentice, de aceea reteta de tochitura de porc de mai jos este simpla si contine doar carne si organe de porc gatite incet in untura, cu putina ceapa adaugata la final si servita cu mamaliga si ou ochi.

Am evitat intentionat vinul, rosiile, bulionul, branza si alte ingrediente care erau probabil greu de gasit in gospodariile traditionale romanesti si am obtinut o tochitura de porc surprinzator de frageda, cu gust intens de carne.

Reteta de Tochitura de porc

Tochitura de porc
Vote: 6
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 10 portii
Preparare: 20 minute
Gatire: 100 minute
Asteptare: 30 minute

Ingredientele retetei de Tochitura de porc

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 2 kg Carne de porc grasa: spata, fleica, etc
  • 350 g Carnati de porc de casa
  • 400 g Ficat de porc 
  • 300 g Rinichi de porc sau splina, sau combinate, etc
  • 325 g Ceapa 
  • 450 g Untura de porc 
  • 2 g Foi de dafin 5 foi de safin
  • 2 g Cuisoare 5 cuisoare
  • 3 g Piper negru vreo 30 de boabe
  • 3 g Ienibahar boabe vreo 20 de boabe
  • 5 g Sare de bucatarie 1 lingurita

Instructiunile retetei de Tochitura de porc

  1. Curata organele de vinisoare taindu-le unde este necesar, apoi clateste-le in mai multe ape pana cand apa ramane perfect limpede
  2. Taie carnea, organele si ceapa in bucati maricele (cu latura de ~2cm)
  3. Intr-un ceaun sau oala de fonta topeste cele 450 de grame de untura de porc
  4. Cand untura s-a topit pune la calit condimentele: foile de dafin, cuisoarele si boabele de piper si ienibahar. Focul trebuie sa fie mic-mediu astfel incat condimentele sa sfaraie usor dar sa nu sara din ceaun
  5. Dupa 7 minute scoate condimentele din untura si adauga cele 2 kg de carne si cele 350 de grame de carnati de casa. Focul trebuie sa fie mic-mediu, astfel incat amestecul din ceaun sa bolboroseasca incet, NU sa sfaraie tare
  6. Dupa 20 de minute adauga organele in tochitura de porc si amesteca astfel incat toate bucatile sa fie acoperite cu grasime. Acopera cu un capac, regleaza focul astfel incat sa NU sfaraie tare si amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca tochitura de fund
  7. Dupa 90 de minute adauga bucatile de ceapa si sarea. Acum poti mari putin focul astfel incat sa auzi cum sfaraie carnea in untura, pentru a o rumeni si pentru a-i spori gustul. Nu exagera totusi ca sa nu se lipeasca sau sa nu se arda pe fund!
  8. Dupa inca 10 minute sau cand ceapa devine sticloasa scoate tochitura de porc cu o paleta din ceaun intr-o strecuratoare mare pusa intr-un castron si las-o acoperita ca sa se scurga surplusul de grasime
    Tochitura de porc
  9. Dupa ce s-a mai racit vreo 30 de minute serveste calda, alaturi de mamaliga fierbinte si ou ochi. Tochitura de porc merge de minune cu muraturi si branza de burduf!
    Tochitura de porc

Notitele retetei de Tochitura de porc

Fata de reteta traditionala am pus carnea fierbinte in strecuratoare astfel incat sa se scurga cat mai multa untura din tochitura (am extras vreo 350 de grame de untura topita) - in felul asta am adaptat putin tochitura de porc la modul de viata urban de mileniu 3 - mai sedentar, deci cu necesar caloric mai mic :-)

In plus, pentru a dezvolta gustul si aroma tochiturii, am adaugat niste condimente care nu cred ca sunt traditionale... aia e, gusturile nu se discuta... se executa!

Daca vrei o tochitura mai usoara, din ingrediente pe care le gasesti la magazin poti incerca o tochitura de pui - iata o reteta interesanta aici.

Comentezi?