Negresa cu gem este cea mai simpla si rapida prajitura din cate cunosc. In plus este si spornica. Negresa cu gem este o prajitura fara pretentii dar cu multe intentii :), asta pentru ca ii poti adauga in compozitie orice ai la indemana: nuci, alune, fructe confiate, etc. Orice i-ai pune, iese buna. De data asta eu am preferat-o simpla si nu m-a dezamagit.
Reteta de Negresa cu gem
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 15 | bucati |
Preparare: | 5 | minute |
Gatire: | 30 | minute |
Ingredientele retetei de Negresa cu gem
Cantitati de ingrediente pentru: bucati- 1 buc. Oua
- 140 grame Zahar (1 ceasca)
- 55 grame Untura de porc (1 lingura) sau jumatate de ceasca cu ulei
- 200 ml Apa (1 ceasca)
- 60 grame Gem de prune (4 linguri) sau alt gem
- 220 grame Faina de grau (2 cesti)
- 1 gram Sare de bucatarie (un praf de sare)
- 30 grame Cacao neagra (3 linguri)
- 3 grame Bicarbonat de sodiu (1 lingurita)
- 1 lingurita Otet din vin
- 1 lingura Esenta de rom
- 50 grame Dulceata de trandafiri (2 linguri) sau alta dulceata pentru glazurat
- 16 grame Fulgi de nuca de cocos (o ceasca) pentru ornat
Instructiunile retetei de Negresa cu gem
- Preincalzeste cuptorul la 180 grade C si tapeteaza o tava pentru cuptor.
- Omogenizeaza oul cu zaharul si untura sau uleiul, cu ajutorul unui tel.
- Adauga si apa, apoi cele patru linguri din gemul de prune si amesteca bine.
- Separat, intr-un castron, combina faina cu sarea si cacao.
- Pune totul peste prima compozitie si amesteca dar nu exagerat pentru ca nu va mai creste.
- Dizolva bicarbonatul in putin otet si adauga-l si pe acesta impreuna cu esenta de rom.
- Amesteca totul bine si pune in tava, la cuptor pentru 30 minute.
- Verifica daca este gata cu ajutorul unei scobitori, daca iese umeda, mai lasa 5-10 minute la copt.
- Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si unge cu dulceata pe toata suprafata prajiturii, apoi lasa la racit in tava.
- Portioneaza prajitura in patrate egale, apoi decoreaza cu fulgi de cocos pe toata suprafata acesteia sau doar pe o jumatate. Eu am optat pentru decorare pe diagonala (m-am ajutat de un servetel de bucatarie cu care am acoperit partea care a ramas neagra si am presarat pe cealalta).
iese foarte buna .am facut si eu ieri prajitura ?