Negresa cu gem

Negresa cu gem este cea mai simpla si rapida prajitura din cate cunosc. In plus este si spornica. Negresa cu gem este o prajitura fara pretentii dar cu multe intentii :), asta pentru ca ii poti adauga in compozitie orice ai la indemana: nuci, alune, fructe confiate, etc. Orice i-ai pune, iese buna. De data asta eu am preferat-o simpla si nu m-a dezamagit.

Reteta de Negresa cu gem

Reteta de negresa cu gem
Vote: 16
Evaluare: 4.06
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 15 bucati
Preparare: 5 minute
Gatire: 30 minute

Ingredientele retetei de Negresa cu gem

Cantitati de ingrediente pentru: bucati
  • 1 buc. Oua 
  • 140 grame Zahar (1 ceasca)
  • 55 grame Untura de porc (1 lingura) sau jumatate de ceasca cu ulei
  • 200 ml Apa (1 ceasca)
  • 60 grame Gem de prune (4 linguri) sau alt gem
  • 220 grame Faina de grau (2 cesti)
  • 1 gram Sare de bucatarie (un praf de sare)
  • 30 grame Cacao neagra (3 linguri)
  • 3 grame Bicarbonat de sodiu (1 lingurita)
  • 1 lingurita Otet din vin 
  • 1 lingura Esenta de rom 
  • 50 grame Dulceata de trandafiri (2 linguri) sau alta dulceata pentru glazurat
  • 16 grame Fulgi de nuca de cocos (o ceasca) pentru ornat

Instructiunile retetei de Negresa cu gem

  1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade C si tapeteaza o tava pentru cuptor.
  2. Omogenizeaza oul cu zaharul si untura sau uleiul, cu ajutorul unui tel.
  3. Adauga si apa, apoi cele patru linguri din gemul de prune si amesteca bine.
  4. Separat, intr-un castron, combina faina cu sarea si cacao.
  5. Pune totul peste prima compozitie si amesteca dar nu exagerat pentru ca nu va mai creste.
  6. Dizolva bicarbonatul in putin otet si adauga-l si pe acesta impreuna cu esenta de rom.
  7. Amesteca totul bine si pune in tava, la cuptor pentru 30 minute.
  8. Verifica daca este gata cu ajutorul unei scobitori, daca iese umeda, mai lasa 5-10 minute la copt.
  9. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si unge cu dulceata pe toata suprafata prajiturii, apoi lasa la racit in tava.
  10. Portioneaza prajitura in patrate egale, apoi decoreaza cu fulgi de cocos pe toata suprafata acesteia sau doar pe o jumatate. Eu am optat pentru decorare pe diagonala (m-am ajutat de un servetel de bucatarie cu care am acoperit partea care a ramas neagra si am presarat pe cealalta).

1 comentariu

  1. Rotariu Claudia

    iese foarte buna .am facut si eu ieri prajitura ?

Comentarea este inchisa.