Iata o reteta de post, de placinta cu dovleac si nuca foarte simpla. Pentru mine, „placinta cu foi ” si „simpla” erau vesnic in antiteza pentru ca mi se parea anevoios sa fac foile. Mai bine executam trei torturi, decat o coca. Insa am vazut la o buna prietena cat de repede face un aluat, de parca ma uitam pe you tube pe „rapid” si mi-am zis ca de fapt, este atat de simplu.
Simplu este dar m-am umplut de faina din cap pana in picioare. Dar mi-a placut! Promit ca mai fac!
Reteta de Placinta cu dovleac si nuca
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 10 | portii |
Preparare: | 60 | minute |
Gatire: | 50 | minute |
Ingredientele retetei de Placinta cu dovleac si nuca
Cantitati de ingrediente pentru: portii Pentru umplutura:
- 2 kg Dovleac placintar ras
- 200 grame Miez de nuca
- 400 grame Zahar
- 1 lingura Scortisoara pudra
- 1 lingura Esenta de portocale
Pentru foi:
- 500 grame Faina de grau
- 1 praf Sare de bucatarie
- 1 1/2 cani Apa calda
- 5 linguri Ulei de floarea soarelui
Instructiunile retetei de Placinta cu dovleac si nuca
Pregatire umplutura:
- Rade dovleacul mai grosier sau mai fin, dupa cum iti este la indemana.
- Pune-l la calit, la foc mediu, impreuna cu zaharul si scortisoara, amestecand des sa nu se lipeasca de fundul cratitei (esenta de portocale mai tarziu). Cand s-a inmuiat bine dovleacul, ia de pe foc.
- Lasa-l sa se raceasca si intre timp preincalzeste cuptorul la 180 grade C.
- Pune miezul de nuca la cuptor sa se rumeneasca putin, dar nu il lasa prea mult pentru ca va deveni amarui la gust si apoi pregateste o tava pentru cuptor (cat mai intinsa) cu hartie pentru copt.
- Dupa ce ai scos nucile, gusta din nuca impreuna cu compozitia de dovleac si spune-mi cum ti se pare. Incearca sa te opresti ca sa iti mai ramana si pentru placinta. :)
Pregatire foi:
- Din cantitatea de faina, opreste 2 cesti pentru pudrat. Restul de faina, pune-o intr-un castron mai mare si fa o gropita in mijlocul ei.
- Adauga sarea, uleiul si framanta pana are textura unui aluat sfaramicios.
- Adauga treptat apa si framanta.
- Mai adauga cate putina faina pana cand nu se mai lipeste de degete.
- Pudreaza masa cu faina, si framanta coca cat de bine poti, pana cand va avea o textura fina si compacta.
- Imparte aluatul in trei si dintr-o parte de aluat intinde o foaie. Foile trebuie sa fie cat mai subtiri posibil.
Asamblare:
- Adauga esenta de portocale in compozitia de dovleac si amesteca.
- Pune prima foaie in tava dar ai grija ca marginile foii sa depaseasca marginea tavii.
- Adauga jumatate din compozitia de dovleac, niveland pe toata suprafata foii, apoi presara jumatate din cantitatea de nuca.
- Mai formeaza inca o foaie si pune deasupra, (marginile foii nu trebuie sa depaseasca marginile tavii de data asta) apoi restul de dovleac si nuca.
- Intinde ultima foaie si daca vrei, fa-i un model cu ce ai la indemana: fundul unui pahar cu model reliefat sau chiar crestaturi cu cutitul. De exemplu, modelul din imagine l-am facut cu un inel pentru servetele, astfel: am pus inelul pe sucitor si am presat pe fasii de foaie taiate in prealabil.
- Pune foaia deasupra, uneste marginile foii de dedesubt cu foaia de deasupra asa incat sa fie impachetata la capete.
- Unge cu putin ulei si pune la copt pana cand se rumeneste (cam 50 minute).
- Scoate de la copt si acopera placinta cu un prosop curat. Foaia de deasupra va fi foarte crocanta dar daca o acoperi cu prosop se va inmuia atat cat este necesar sa o poti taia frumos.
- Taie in forma dorita, pudreaza cu zahar fin sau serveste simplu.