Sarmale – o reteta clasica care nu are nevoie de prea multa prezentare. Sarmalele trebuie sa fie usor acrisoare de la varza murata si bulion, insa fara a exagera, de aceea este bine sa lasi varza murata in apa multa chiar peste noapte, altfel poate fi si foarte sarata.
In sarmale de fel nu pun oua, acestea in general au rol de a lega compozitia insa nu este cazul. Sarmalele vor iesi perfecte.
Este necesara o oarecare atentie la rularea sarmalelor, astfel incat acestea sa nu se desfaca la fiert. Deasemeni, frunza de varza nu trebuie sa fie rupta, pentru ca se va imprastia compozitia.
Secretul sarmalelor savuroase este acela de a le lasa muuult si bine in cuptor, pana cand varza devine foarte subtire, usor de taiat cu furculita.
Reteta de Sarmale
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 34 | bucati |
Preparare: | 60 | minute |
Gatire: | 120 | minute |
Ingredientele retetei de Sarmale
Cantitati de ingrediente pentru: bucati- 2 kg Varza murata (o varza mai mare)
- 800 grame Carne de porc (mai grasa)
- 500 grame Carne de vita
- 50 grame Paine alba (2 felii)
- 30 grame Ulei de floarea soarelui (2 linguri pentru prajit ceapa))
- 100 grame Orez alb
- 240 grame Ceapa (3 cepe )
- 2 grame Sare de bucatarie (dupa gust-doar daca mai este necesar)
- 2 grame Piper negru macinat (un praf de piper)
- 20 grame Marar (o legatura)
- 1 grame Cimbru uscat (o lingurita)
- 100 grame Bulion de tomate
Instructiunile retetei de Sarmale
- Pune varza la desarat intr-un vas cu multa apa. Cel mai bine este ca frunzele de varza sa fie desfacute. Schimba apa la o ora pana cand nu mai este nici foarte acra si nici sarata.
- Pregateste foile de varza pentru sarmale, eliminand cotorul si nervurile foarte groase.
- Taie frunza de varza in jumatati, sau chiar in trei, depinde cat este de mare.
- Pune frunzele unele peste altele, intr-un vas cu pereti mai inalti ca sa nu se scurga.
- Toaca carnea pe sita medie (daca nu este gata tocata) impreuna cu painea inmuiata in apa si bine stoarsa. Daca ai carnea gata tocata, faramiteaza bine painea si pune-o peste carne, intr-un vas incapator.
- Taie ceapa marunt si caleste-o in uleiul incins.
- Cat timp se prajeste ceapa, spala orezul si scurge-l bine intr-o sita.
- Cand ceapa devine lucioasa, adauga orezul si caleste-l usor. Adauga 2-3 linguri de apa, mai amesteca de cateva ori si i-a de pe foc.
- Pune orezul peste carne, adauga piper, marar proaspat taiat si sare doar daca crezi ca mai este necesar, in functie de cum s-a desarat varza.
- Amesteca totul foarte bine.
- Pune pe masa cate o frunza de varza si pune cate o lingura din compozitia de carne. Ruleaza carnea in frunza de varza si impinge capetele in interiorul ruloului-sarma astfel obtinut, ca sa nu se imprastie carnea la fiert.
- Ruleaza sarmale astfel pana la finalizarea compozitiei de carne.
- Din varza ramasa si cotoare, taie fasii subtiri si pune pe fundul oalei inainte de a pune sarmalele, ca acestea sa nu se lipeasca.
- Adauga sarmalele in oala, asezandu-le dinspre peretele oalei catre interior, in straturi, unele peste altele.
- Adauga bulionul peste sarmale, in oala, cimbrul si completeaza cu apa cat sa cuprinda sarmalele.
- Pune oala la fiert, la foc potrivit, acoperita cu un capac.
- Fierbe sarmalele pana cand este carnea fiarta, la fel si orezul.
- Pune oala fara capac, in cuptorul incins la mediu, pana cand varza de la sarmale devine subtire, aproape transparenta.
- Atunci sarmalele sunt cu adevarat delicioase!!!
- Serveste sarmalele cu smantana deasupra si cu mamaliguta calda!
Notitele retetei de Sarmale
Poti pune la fiert, deasupra sarmalelor bucatele mici de slanina afumata sau costita afumata care ii vor da un gust fantastic!
Daca vrei sa te bucuri de sarmale si in perioada postului, reteta aici.