Pentru ca se apropie perioada postului, nu putea lipsi reteta de sarmale de post. Reteta este din cartea de bucate a Sandei Marin, insa am adaugat miez de nuca, pentru a suplini carnea.
Reteta aceasta de sarmale de post o gatesc, nu doar in perioada postului ci de cate ori am ocazia, pentru ca ne plac foarte mult. Sunt foarte bune si fara a fi incalzite, de fapt asta este si recomandarea Sandei Marin, sa se consume reci.
Reci sau calde, sarmalele de post cu nuca si stafide sunt preferatele mele.
Reteta de Sarmale de post
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 36 | bucati |
Preparare: | 1 | ora |
Gatire: | 90 | minute |
Ingredientele retetei de Sarmale de post
Cantitati de ingrediente pentru: bucati- 1 buc. Varza murata
- 3 buc. Ceapa
- 40 grame Miez de nuca
- 1 lingura Ulei de floarea soarelui
- 400 grame Orez alb
- 1 lingurita Cimbru uscat
- 1/2 lingurita Nucsoara
- 50 grame Stafide
- 1 lingurita Sare de bucatarie
- 200 ml. Bulion de tomate
- 5 boabe Ienibahar boabe
- 5 boabe Piper negru
Instructiunile retetei de Sarmale de post
- Pune la desarat varza murata (desfacand-i frunzele din cotor) in apa calda sau chiar fierbinte. Se desareaza mai repede cu apa cat mai calda decat apa rece. Schimba apa de 3-4 ori.
- Toaca ceapa marunt, marunteste miezul de nuca si spala bine orezul, apoi pune-l la scurs.
- Caleste ceapa in ulei, adauga orezul scurs, nuca maruntita, stafidele, cimbrul si nucsoara si amesteca des, altfel se prinde orezul de fundul cratitei.
- Stinge totul cu un pahar cu apa, adauga si sarea si lasa sa fiarba pana cand se absoarbe apa, dar nu mai mult.
- Taie frunze de varza fara nervuri groase de marime potrivita si pune in fiecare cate o lingura din compozitia de orez, roluind sarmalute de dimensiunea dorita. Inchide-le la capete, prin impingerea verzei in interiorul ruloului-sarma, ca sa nu iasa compozitia.
- Din restul verzei nefolosita la sarmale, toaca ca o fideluta si pune in strat intins pe toata suprafata unei tavi/ cratita, pe care o poti pune si pe foc dar si in cuptor.
- Pune sarmalele in tava, peste stratul de varza si adauga bulionul amestecat cu 250 ml. apa si boabele de piper si ienibahar.
- Pune totul la fiert, la foc mediu, acoperite cu capac, pentru 30 minute sau pana cand este orezul fiert. Timpul difera si in functie de orez.
- Dupa ce s-au fiert, pune la cuptor pentru 2 ore sau pana cand se rumenesc frumos iar varza este atat de moale si subtire ca devine aproape transparenta.