Sarmale de post

Pentru ca se apropie perioada postului, nu putea lipsi reteta de sarmale de post. Reteta este din cartea de bucate a Sandei Marin, insa am adaugat miez de nuca, pentru a suplini carnea.

Reteta aceasta de sarmale de post o gatesc, nu doar in perioada postului ci de cate ori am ocazia, pentru ca ne plac foarte mult. Sunt foarte bune si fara a fi incalzite, de fapt asta este si recomandarea Sandei Marin, sa se consume reci.

Reci sau calde, sarmalele de post cu nuca si stafide sunt preferatele mele.

Reteta de Sarmale de post

Sarmale de post
Vote: 3
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 36 bucati
Preparare: 1 ora
Gatire: 90 minute

Ingredientele retetei de Sarmale de post

Cantitati de ingrediente pentru: bucati
  • 1 buc. Varza murata 
  • 3 buc. Ceapa 
  • 40 grame Miez de nuca 
  • 1 lingura Ulei de floarea soarelui 
  • 400 grame Orez alb 
  • 1 lingurita Cimbru uscat 
  • 1/2 lingurita Nucsoara 
  • 50 grame Stafide 
  • 1 lingurita Sare de bucatarie 
  • 200 ml. Bulion de tomate 
  • 5 boabe Ienibahar boabe 
  • 5 boabe Piper negru 

Instructiunile retetei de Sarmale de post

  1. Pune la desarat varza murata (desfacand-i frunzele din cotor) in apa calda sau chiar fierbinte. Se desareaza mai repede cu apa cat mai calda decat apa rece. Schimba apa de 3-4 ori.
  2. Toaca ceapa marunt, marunteste miezul de nuca si spala bine orezul, apoi pune-l la scurs.
  3. Caleste ceapa in ulei, adauga orezul scurs, nuca maruntita, stafidele, cimbrul si nucsoara si amesteca des, altfel se prinde orezul de fundul cratitei.
  4. Stinge totul cu un pahar cu apa, adauga si sarea si lasa sa fiarba pana cand se absoarbe apa, dar nu mai mult.
  5. Taie frunze de varza fara nervuri groase de marime potrivita si pune in fiecare cate o lingura din compozitia de orez, roluind sarmalute de dimensiunea dorita. Inchide-le la capete, prin impingerea verzei in interiorul ruloului-sarma, ca sa nu iasa compozitia.
  6. Din restul verzei nefolosita la sarmale, toaca ca o fideluta si pune in strat intins pe toata suprafata unei tavi/ cratita, pe care o poti pune si pe foc dar si in cuptor.
  7. Pune sarmalele in tava, peste stratul de varza si adauga bulionul amestecat cu 250 ml. apa si boabele de piper si ienibahar.
  8. Pune totul la fiert, la foc mediu, acoperite cu capac, pentru 30 minute sau pana cand este orezul fiert. Timpul difera si in functie de orez.
  9. Dupa ce s-au fiert, pune la cuptor pentru 2 ore sau pana cand se rumenesc frumos iar varza este atat de moale si subtire ca devine aproape transparenta.
    Sarmale de post

Comentezi?