Aceasta reteta de sos de usturoi mi s-a parut una din cele mai bune pe care le-am gustat. Poate pentru ca am muncit mai mult la ea, fata de alte retete de sos de usturoi unde doar amestecam ingredientele fara a pune nimic pe foc.
Poti adauga si o lingurita baza pentru mancaruri, adica legume deshidratate tip Delikat sau Knorr insa eu nu am facut asta, pentru ca nu folosesc de fel. Nu din cauza monoglutamatului pe care il contin aceste produse, pentru ca pe acesta mi-l doresc de fapt, in pofida tuturor parerilor contra.
Probabil imi atrag antipatii sau avertizari ca o sa mor din cauza acestui monoglutamat. Antipatiile nu ma deranjeaza si nici nu o sa mor prea curand, cel putin nu de la asta. Nu folosesc Delikat sau Knorr din cauza zaharului continut (incerc sa evit zaharul sau prefer sa il mananc intr-o ciocolata decat in ciorba). Plus de asta, am impresia ca imi vinde sare si aditivi la pretul unui produs cu o mare valoare adaugata.
Cat despre monoglutamat (sarea chinezeasca), pot vorbi din propria experienta: am consumat vreo 6 ani, frecvent, acest potentiator de gust si nu mi-a „prajit” creierul asa cum am citit pe ici, pe colo, ca ar face. De fapt nu am patit nimic si nu am avut niciodata nici un simptom dubios, doar placerea „gustului umami”. Bineinteles este important ca in preparatele care contin acest adjuvant sa fie folosita doza aprobata de legislatia in vigoare. Consumul exagerat posibil sa te afecteaze ca si zaharul, sarea, alcoolul,etc, desi sunt sceptica, cred ca cele din urma iti pot face mai mult rau. Desigur, sunt opinii personale si nu incurajez sau descurajez pe nimeni ce sa consume. Ce nu ma afecteaza pe mine, poate face rau altcuiva.
Daca va intereseaza subiectul, cititi mai bine pe Wikipedia, eventual in engleza, decat in articolele de pe net unde am remarcat oarecum amuzata, ca fabuleaza mult si nu stiu de unde, s-a pornit o isterie in masa.
Mie personal, mai multa dependenta mi-a dat zaharul, care este denumit si „drogul alb” si sincer, nu am reusit sa scap de ea.
„Zaharul este fara indoiala ucigasul nr.1 din istoria umanitatii – mult mai letal decat opiul sau radiatiile radioactive” — Sakurazawa – terapeut japonez.
Reteta de Sos de usturoi
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 4-6 | portii |
Preparare: | 5 | minute |
Gatire: | 10 | minute |
Ingredientele retetei de Sos de usturoi
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 1/2 lingura Unt 80% grasime
- 1/2 lingura Ulei de masline
- 2 linguri Usturoi tocat
- 2 cesti Smantana pentru gatit (ex.Gran Cucina)
- 1/2 ceasca Branza Parmezan
Instructiunile retetei de Sos de usturoi
- Pune intr-o tigaie la foc mic untul si uleiul pana se topeste untul complet.
- Adauga usturoiul tocat si caleste aproximativ un minut, sau pana cand se inmoaie. Nu lasa prea mult sa devina maroniu.
- Adauga smantana pentru gatit si amesteca continuu in tigaie. Recomand smantana pentru gatit celei clasice pentru ca permite tratamentul termic fara sa se branzeasca.
- Lasa la foc mic pana cand incepe sa fiarba usor (cand scoate cateva bule) si amesteca continuu, ca sa nu se lipeasca.
- Adauga sare si piper dupa gust si cand s-a mai ingrosat putin, adauga parmezanul ras.
- Amesteca pana cand se topeste branza si serveste.
Cum unde? Aici: http://depozitulderetete.ro/ciorba-de-burta/ :-)
OK multam.
OK unde este CIORBA DE BURTA.
Si mie imi place.Bun!