Tort de ciocolata

Un tort de ciocolata simplu de facut, pentru iubitorii ciocolatei. Iti recomand sa folosesti o ciocolata de buna calitate, va conta in rezultatul final. Tortul de ciocolata il poti garnisi cu fructe proaspete pe platoul de servire, pentru un aspect mai viu. Deasemeni, poti insiropa foile cu cafea slaba si indulcita.

Imi aminteam acum si ma amuzam de mama care era de-a dreptul speriata de cuvantul „tort”. A face un tort i se parea ceva nefiresc de greu. In schimb facea niste complicatenii de prajituri cu foi si cu miere, la care cocea trei zile si trei nopti de te saturai numai asteptand. Plus ca trebuia o tehnica anume, altfel riscai sa compromiti rezultatul final. Eu o tot bateam la cap: fa-ne tort, ca era si mancat pana acum…Pana la urma, dupa ani si ani, dintr-un eroic impuls, si-a luat inima in dinti si a facut primul tort. Reactia: daca stiam cat de simplu e, nu ma mai chinuiam atata cu retetele mele…

Reteta de Tort de ciocolata

Tort de ciocolata
Vote: 1
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 8 portii
Preparare: 40 minute
Gatire: 30 minute

Ingredientele retetei de Tort de ciocolata

Cantitati de ingrediente pentru: portii
Blat tort de ciocolata
  • 125 grame Unt 80% grasime 
  • 250 grame Ciocolata de menaj neagra 
  • 6 buc Oua 
  • 200 grame Zahar pudra 
  • 60 grame Faina de grau 
  • 15 ml Coniac (o lingura)
Crema tort de ciocolata
  • 360 ml Frisca lichida (smantana dulce)
  • 440 grame Ciocolata (de buna calitate cu continut ridicat de cacao dar nu amaruie pentru ca in crema nu se adauga zahar)
  • 15 ml Coniac (o lingura)

Instructiunile retetei de Tort de ciocolata

Blat tort de ciocolata
  1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade C sau mediu si tapeteaza cu hartie de copt o forma pentru tort.
  2. Intr-o craticioara sau ibric, topeste la foc mic 125 grame unt si ciocolata de menaj, amestecand continuu. Lasa deoparte.
  3. Separa ouale si freaca galbenusurile cu zaharul pana cand arata ca o crema.
  4. Incorporeaza in galbenusuri crema de unt topit cu ciocolata. Aceasta trebuie sa aiba o temperatura suportabila pentru deget, sa nu fie fierbinte.
  5. Adauga si o lingura de coniac si amesteca.
  6. Adauga faina, incorporeaza complet, amestecand usor.
  7. Bate albusurile spuma pana cand isi maresc volumul si au consistenta ferma.
  8. Incorporeaza si albusurile in compozitia de galbenusuri, de sus in jos.
  9. Toarna compozitia in forma si pune la cuptor pentru 25-30 minute.
  10. Cand este gata, verifica cu scobitoarea, scoate din cuptor si lasa blatul sa se raceasca in tava.
Crema tort de ciocolata
  1. Intr-o alta craticioara incalzeste smantana pana la punctul de fierbere dar nu trebuie sa clocoteasca, adauga ciocolata rupta in bucatele si amesteca pana cand se topeste ciocolata.
  2. Ia de pe foc si adauga cealalta lingura de coniac. Amesteca bine si lasa crema de ciocolata sa se raceasca.
Asamblare tort de ciocolata
  1. Taie blatul in 2 sau in 3, depinde de forma folosita, daca blatul a iesit mai inalt, il poti taia in 3 parti.
  2. Pune prima foaie de blat (cea care a fost prima cand era blatul in cuptor, pentru ca poate se mai arde sau nu creste uniform) pe platoul de servire.
  3. Adauga un strat generos de crema si niveleaza cu o spatula. Ai grija cata crema folosesti, ca sa iti ajunga si pentru a imbraca tortul.
  4. Pune urmatoarea foaie de blat, apoi crema si tot asa. Ultima foaie trebuie sa fie cea care a fost pe fundul blatului cand era in cuptor.
  5. Imbraca tortul in crema ramasa si cu lingura deniveleaza usor crema, sa arate "ciufulita".
  6. Pune tortul la rece si lasa-l minim 6 ore inainte de servire.

Notitele retetei de Tort de ciocolata

Daca iti place ciocolata de casa, incearca fara regret reteta de aici. Expicata amanuntit, este reteta perfecta de ciocolata de casa, atat ca gust cat si consistenta.Tort de ciocolata