Reteta de Tort Diplomat prezentata astazi este cu capsuni proaspete si aromate. Tortul Diplomat poate fi facut desigur si cu alte fructe, combinate intre ele sau nu; cu fructe exotice sau de sezon, in oricare varianta, este delicios.
Este un tort racoritor, de vara, avantajul major este ca nu are nevoie de coacere, blatul constand de fapt in piscoturi. Poti insiropa foarte usor piscoturile daca tii neaparat, sau le poti lasa ca atare. Insiroparea lor e oarecum riscanta pentru ca sunt in general foarte aerate si daca absorb mai mult lichid decat este necesar isi vor pierde forma.
Crema Tortului Diplomat este usoara, racoritoare si usor aerata datorita cantitatii de frisca. Frisca trebuie batuta cu atentie, pana cand se intareste dar nu mai mult pentru ca se poate taia. In cazul in care nu se bate frisca lichida, poti incerca sa pui pentru foarte scurt timp vasul cu frisca in congelator apoi continua sa bati. Cel mai probabil nu era suficient de rece. Nu stiu sa spun exact cat timp ai putea sa il tii in congelator pentru ca am testat o singura data acest lucru si nu am avut inspiratia sa cronometrez timpul. Este vorba de un minut, doua. Ideea este ca frisca sa nu inceapa sa formeze ace de gheata pentru ca este iremedial compromisa.
In concluzie, Tortul Diplomat este chiar foarte usor de facut si destul de rapid, daca exceptam timpul de asteptare, pentru ca trebuie sa stea la frigider inainte de consum minim 5-6 ore.
Reteta de Tort Diplomat
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 8 | portii |
Preparare: | 60 | minute |
Gatire: | 10 | minute |
Asteptare: | 8 | ore |
Ingredientele retetei de Tort Diplomat
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 5 buc Galbenus de ou
- 200 grame Zahar
- 500 ml Lapte dulce
- 20 grame Gelatina (2 pliculete)
- 500 ml Frisca lichida
- 1 ml Esenta de vanilie
- 400 grame Piscoturi de sampanie
- 500 grame Capsuni
- Menta proaspata (frunzulite pentru decor)
Instructiunile retetei de Tort Diplomat
- Cu un mixer bate galbenusurile cu zaharul pana cand se dizolva zaharul.
- Adauga in compozitie laptele usor incalzit (il poti incalzi la microunde insa nu trebuie sa fie fierbinte) si amesteca bine.
- Pune totul pe baie de abur, amestecand continuu, pana cand se ingroasa compozitia, apoi lasa la racit.
- Prepara gelatina conform instructiunilor de pe plic.
- Adauga gelatina in compozitia de oua, pune si esenta de vanilie, apoi pune totul la frigider.
- Bate frisca lichida (care trebuie sa fie foarte rece ca sa se bata bine) pana cand obtii o consistenta ferma. In cazul in care nu se bate, pune vasul pentru scurt timp la congelator si incearca din nou.
- Adauga frisca in compozitia de oua si amesteca usor. Depoziteaza in frigider pana cand termini cu operatiile pregatitoare.
- Spala fructele si zvanta-le cu un prosop curat.
- Din cantitatea de capsuni cam un sfert opreste pentru decorat, restul taie cubulete.
- Pe platoul pe care servesti tortul asaza un inel de forma de tort detasabila.
- Pune un strat foarte subtire de crema atat cat sa fixeze piscoturile ce vor urma.
- Adauga piscoturile in picioare, in pozitie verticala in interiorul cercului detasabil apoi pune piscoturi si pe fundul acesteia astfel incat sa ramana cat mai putine spatii goale.
- Scoate crema din frigider si adauga un strat de crema, unul de capsuni taiate in cubulete, din nou un strat de crema, unul de capsuni si la final un strat de crema, nivelat frumos.
- Taie capsunile ramase in jumatati pe lungime sau chiar feliute mai subtiri dar tot pe lungime si decoreaza tortul diplomat. Pastreaza cateva pentru a decora ulterior si baza tortului. Adauga si cateva frunzulite de menta proaspata pentru contrast de culoare.
- Pune tortul diplomat la frigider peste noapte.
- Scoate forma detasabila cu grija si orneaza la baza tortului cu cateva capsuni taiate.
- Bucura-te de tortul diplomat racoritor si parfumat!
Notitele retetei de Tort Diplomat
Ca decorare suplimentara, poti folosi o panglica pe care o legi cu o fundita in jurul tortului, ii confera un farmec aparte...
O alta reteta de tort cu piscoturi, aici.