Varza calita

O reteta de varza calita foarte potrivita si in perioadele de post ale anului. Mai jos reteta de baza, la care poti adauga multe condimente in functie de gust: seminte de marar, chimen, boia dulce sau iute; daca iti place mai iute poti adauga un ardei iute taiat marunt. Mie personal mi se pare obligatoriu doar mararul proaspat taiat, adaugat chiar la final, dupa ce se raceste varza.

O alta reteta interesanta cu varza, este varza a la cluj.

Reteta de Varza calita

Varza calita
Vote: 1
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 4 portii
Preparare: 20 minute
Gatire: 60 minute

Ingredientele retetei de Varza calita

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 2.5 kg Varza proaspata (o varza mare)
  • 150 grame Ceapa (2 cepe mai mari)
  • 700 grame Tomate (rosii) (4 rosii mai mari)
  • 1 gram Foi de dafin (3-4 foi de dafin)
  • 2 grame Sare de bucatarie (dupa gust)
  • 1 gram Piper negru 
  • 1 gram Cimbru uscat 
  • 60 grame Ulei de floarea soarelui (4 linguri ulei pentru calit ceapa)
  • 1 legatura Marar proaspat

Instructiunile retetei de Varza calita

  1. Pentru mancarea de varza calita, cauta o cratita suficient de mare pentru ca varza initial este voluminoasa, mai apoi scade bine dupa calire.
  2. Taie varza fasii lungi, cat mai subtire, eliminand cotoarele.
  3. Taie ceapa marunt si caleste intr-o cratita in uleiul incins.
  4. Cand ceapa devine lucioasa, adauga varza taiata, cate putin, atat cat sa incapa in cratita si sa se poata cali in voie si amesteca. Lasa sa se caleasca, apoi mai adauga varza si tot asa. Varza scade in volum in timp ce se caleste.
  5. Cand ai pus toata varza, lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand.
  6. Intre timp, decojeste rosiile si taie-le marunt, apoi pune-le peste varza.
  7. Sareaza, adauga piper, cimbru si lasa sa fiarba 10-15 minute sau pana cand varza este bine inmuiata iar rosiile s-au fiert.
  8. Ia de pe foc si pune totul la cuptor, fara capac, pana cand stratul de varza de deasupra apare usor uscat si bine rumenit.
  9. Scoate varza calita din cuptor si pune mararul proaspat taiat; amestecat bine in toata cratita incat sa aromeze intreaga mancare si toata casa .
  10. Serveste cu pofta impreuna cu mamaliguta calda!

Notitele retetei de Varza calita

Daca preferi o varza calita mai lichida, nu este nevoie sa o bagi la cuptor. In cuptor se mai usuca dar se si definitiveaza gustul.Varza calita

Daca preferi varza murata calita, reteta, aici.

Comentezi?