Un aluat fraged cu untura, nepretentios si extra-rapid de facut.
Reteta aceasta de aluat se potriveste foarte bine atat retetelor dulci cat si sarate. Daca vrei un aluat dulce, adauga in coca 100 grame de zahar si vei avea niste biscuiti minunati sau cornulete pufoase.
Singura recomandare in privinta modului de lucru, este ca toate ingredientele sa fie cat mai reci si framantarea cat mai scurta.
Reteta de Aluat fraged cu untura
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 5 | portii |
Preparare: | 10 | minute |
Asteptare: | 30 | minute |
Ingredientele retetei de Aluat fraged cu untura
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 1 kg Faina de grau
- 1 lingurita Sare de bucatarie
- 500 grame Untura de porc
- 300 ml Apa (rece)
Instructiunile retetei de Aluat fraged cu untura
- Ideal este ca toate ingredientele sa fie cat mai reci, inclusiv faina.
- Pune faina intr-un castron incapator, adauga sarea si amesteca bine.
- Pune untura peste faina si amesteca pana cand obtii o compozitie faramicioasa. Framantatul aluatului se executa cat mai rapid pentru ca de la caldura mainilor se va topi untura.
- Adauga apa rece si framanta rapid pana cand obtii un aluat moale si pufos, foarte usor de modelat. Nu este recomandat sa framanti mult.
- Impacheteaza in folie alimentara si pune la frigider minim 30 minute, inainte de utilizare. Eventual, il poti portiona inainte de a-l pune in folie, in bucati potrivite pentru o utilizare.
- Aluatul depozitat in frigider se poate pastra timp de 5 zile.
Prajitura cu mere se poate face din acest aluat?
Da si iese delicioasa!
pot face pateuri cubranza din acest aluat
drojdie sau praf de copt se pune?
Nu se pune nici praf de copt nici drojdie
dar se pune 1/2 amoniac stins cu lamaie
Din acest aluat pot face tarta si biscuiti de casa?
Sigur ca da, Mihaela.
sunt de acord cu tine Ramona si eu folosesc untura este mai sanatoasa decit celelalte …. doar ca trebuie sa respectam xcantitatea de grasime altfel aluatul se va intari nu va fi fraged ,aluatul de pizza e facut cu drojdie
Pai da, asa este, ca doar am patit-o si eu la un moment dat…:) :)
daca nu pui destula grasime aluatul se va intari ,pt ca nu are drojdie ca la cel de pizza
Untura a fost folosita de stramosii nostri in alimenatie din vremuri stravechi, nu uleiul rafinat si nici ulei presat la rece nu prea aveau. Prin urmare cred ca este una dintre cele mai sanatoase grasimi, consumata din cand in cand, fara excese.
Intru totul de acord cu tine, Diana.
Se poate pastra in congelator,in portii mai mici,pentru o utilizare ulterioara?
Absolut, se poate pastra in folie alimentara, in congelator, tot asa procedez si eu.
Multumesc!
Buna, fara untura nu se poate?
Sigur ca se poate, poti sa o inlocuiesti cu ulei sau cu unt sau cu un amestec din cele doua; poti de asemenea sa pui mai putina grasime – pe masura ce scazi cantitatea de grasime aluatul devine mai elastic, ca cel de pizza :-)