Aluat fraged cu untura

Un aluat fraged cu untura, nepretentios si extra-rapid de facut.

Reteta aceasta de aluat se potriveste foarte bine atat retetelor dulci cat si sarate. Daca vrei un aluat dulce, adauga in coca 100 grame de zahar si vei avea niste biscuiti minunati sau cornulete pufoase.

Singura recomandare in privinta modului de lucru, este ca toate ingredientele sa fie cat mai reci si framantarea cat mai scurta.

Reteta de Aluat fraged cu untura

Aluat fraged cu untura
Vote: 13
Evaluare: 4.54
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 5 portii
Preparare: 10 minute
Asteptare: 30 minute

Ingredientele retetei de Aluat fraged cu untura

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 1 kg Faina de grau 
  • 1 lingurita Sare de bucatarie 
  • 500 grame Untura de porc 
  • 300 ml Apa (rece)

Instructiunile retetei de Aluat fraged cu untura

  1. Ideal este ca toate ingredientele sa fie cat mai reci, inclusiv faina.
  2. Pune faina intr-un castron incapator, adauga sarea si amesteca bine.
  3. Pune untura peste faina si amesteca pana cand obtii o compozitie faramicioasa. Framantatul aluatului se executa cat mai rapid pentru ca de la caldura mainilor se va topi untura.
  4. Adauga apa rece si framanta rapid pana cand obtii un aluat moale si pufos, foarte usor de modelat. Nu este recomandat sa framanti mult.
  5. Impacheteaza in folie alimentara si pune la frigider minim 30 minute, inainte de utilizare. Eventual, il poti portiona inainte de a-l pune in folie, in bucati potrivite pentru o utilizare.
  6. Aluatul depozitat in frigider se poate pastra timp de 5 zile.

18 Comentarii

  1. simina

    Prajitura cu mere se poate face din acest aluat?

    1. Ramona (Autor articol)

      Da si iese delicioasa!

  2. Violeta Negreanu

    pot face pateuri cubranza din acest aluat

  3. adrianmihaih

    drojdie sau praf de copt se pune?

    1. Ramona (Autor articol)

      Nu se pune nici praf de copt nici drojdie

      1. odile

        dar se pune 1/2 amoniac stins cu lamaie

  4. Mihaela Alexandru

    Din acest aluat pot face tarta si biscuiti de casa?

    1. Ramona (Autor articol)

      Sigur ca da, Mihaela.

  5. Anisoara Ruja

    sunt de acord cu tine Ramona si eu folosesc untura este mai sanatoasa decit celelalte …. doar ca trebuie sa respectam xcantitatea de grasime altfel aluatul se va intari nu va fi fraged ,aluatul de pizza e facut cu drojdie

    1. Ramona (Autor articol)

      Pai da, asa este, ca doar am patit-o si eu la un moment dat…:) :)

  6. anisoara

    daca nu pui destula grasime aluatul se va intari ,pt ca nu are drojdie ca la cel de pizza

  7. Diana

    Untura a fost folosita de stramosii nostri in alimenatie din vremuri stravechi, nu uleiul rafinat si nici ulei presat la rece nu prea aveau. Prin urmare cred ca este una dintre cele mai sanatoase grasimi, consumata din cand in cand, fara excese.

    1. Ramona (Autor articol)

      Intru totul de acord cu tine, Diana.

  8. Cozmean Niculae

    Se poate pastra in congelator,in portii mai mici,pentru o utilizare ulterioara?

    1. Ramona (Autor articol)

      Absolut, se poate pastra in folie alimentara, in congelator, tot asa procedez si eu.

      1. Cozmean Niculae

        Multumesc!

  9. Alex Mihaela

    Buna, fara untura nu se poate?

    1. Alex Moise

      Sigur ca se poate, poti sa o inlocuiesti cu ulei sau cu unt sau cu un amestec din cele doua; poti de asemenea sa pui mai putina grasime – pe masura ce scazi cantitatea de grasime aluatul devine mai elastic, ca cel de pizza :-)

Comentarea este inchisa.