Ciorba de peste

Ciorba de peste este o ciorba care merita consumata cat mai des. Se face si foarte usor. Acrita cu zeama de varza, cu legume adaugate si pestele pus la final, cat sa sa-si pastreze toti nutrientii, ciorba de peste reprezinta o farfurie de sanatate. Se poate acri si cu bors sau otet dar daca ai zeama de varza, foloseste-o, pentru ca va fi foarte gustoasa.

La ciorba de peste se poate folosi orice fel de peste sau chiar mai multe feluri intr-o ciorba (iese chiar mai buna): crap, caras, somn, stiuca, salau, etc. si se poate utiliza pestele cu tot cu cap si coada, curatat in prealabil si taiat in bucati potrivite.

Despre curatarea pestelui, solzii se desprind cu ajutorul unui cutit, dar cu atentie pentru ca sar pe pereti, apoi se curata de intestine si se spala in cat mai putina apa posibil, pentru ca se pierde savoarea pestelui. Exista mania spalarii pestelui in cat mai multe ape insa este lipsita de sens si vei obtine o fiertura cu aroma slaba de peste. Pestele in ciorba, se pune la final si nu se lasa mult la fiert, pentru ca fierbe extrem de repede. Se verifica intepandu-l cu furculita si cand se desprinde de pe oase, este gata.

Reteta de Ciorba de peste

Ciorba de peste
Vote: 1
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 8 portii
Preparare: 20 minute
Gatire: 40 minute

Ingredientele retetei de Ciorba de peste

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 160 grame Ceapa (2 bucati)
  • 160 grame Morcovi (2 bucati)
  • 70 grame Pastarnac (1 bucata)
  • 100 grame Telina (1 bucata mica)
  • 50 grame Ardei gras rosu (1 bucata)
  • 30 grame Ulei de floarea soarelui (pentru calit zarzavatul)
  • 70 grame Orez alb (3 linguri)
  • 20 grame Patrunjel sau leustean proaspat
  • 500 ml Zeama de varza sau bors
  • 1 kg Peste (intreg) 

Instructiunile retetei de Ciorba de peste

  1. Curata legumele: ceapa, morcovi, pastarnac, telina, ardei gras si taie-le cubulete.
  2. In oala in care vei pregati ciorba de peste, pune doua linguri de ulei, lasa-l sa se incinga si caleste usor legumele.
  3. Adauga 3-4 litri de apa sau depinde de cat de mare este oala. Poti pune apa cat sa se umple insa lasa loc si pentru zeama de varza.
  4. Adauga orezul spalat si scurs. Lasa sa fiarba cateva clocote.
  5. Intre timp, separat, fierbe zeama de varza sau borsul intr-un alt vas. Cand incepe sa clocoteasca, lasa-l cateva clocote, apoi da deoparte.
  6. Pana cand fierbe zarzavatul, curata si spala pestele apoi taie-l in bucati potrivit de mari. De la peste poti pune si capul, coada, in general bucatile mai bune se pastreaza pentru prajit. Nu spala pestele decat intr-o apa, altfel se pierde din gust.
  7. Cand sunt fierte legumele si orezul (sunt moi, fara a fi exagerat de fierte) adauga bucatile de peste in oala si lasa sa fiarba 3-4 clocote, colectand spuma formata. Nu este necesar mai mult pentru ca pestele fierbe foarte repede.
  8. Adauga zeama de varza fiarta si strecurata si mai lasa la fiert 2-3 clocote. Potriveste de sare daca mai este necesar (de obicei zeama de varza este sarata).
  9. Adauga verdeata proaspata taiata marunt.

Notitele retetei de Ciorba de peste

Ciorba de peste se poate servi cu un sos de usturoi, mujdei sau un sos ca aici. Sosul se serveste separat, la masa.Ciorba de peste

1 comentariu

  1. Eva DraghiciEva Draghici

    Arată foarte apetisant.Voi face și eu săptămâna viitoare

Comentezi?