Ciorba de rosii cu orez

Ciorba de rosii cu orez este o reteta nemaipomenita in orice anotimp dar mai ales atunci cand rosiile abunda si au si preturi bune; ca sa nu mai vorbim de gustul acela romanesc, autentic pe care il cautam pe oriunde mergem.

Ciorba de rosii cu orez se poate manca atat calduta cat si rece. In zilele caniculare este perfecta rece, de la frigider. Este excelenta si in perioadele de post.

O alta reteta care imi place la nebunie, este supa de rosii cu usturoi dar si ciorba de peste, reteta aici:

Mai jos, reteta de ciorba de rosii cu orez:

Reteta de Ciorba de rosii cu orez

Ciorba de rosii cu orez
Vote: 2
Evaluare: 4.5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 5 portii
Preparare: 20 minute
Gatire: 40 minute

Ingredientele retetei de Ciorba de rosii cu orez

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 80 grame Telina (1 bucata mica si tulpina daca gasesti)
  • 70 grame Morcovi (1 bucata)
  • 70 grame Ardei gras rosu (1 bucata)
  • 80 grame Ceapa (1 bucata)
  • 30 grame Ulei de floarea soarelui (2 linguri)
  • 1 kg Tomate (rosii) (bine coapte)
  • 60 grame Orez alb 
  • 20 grame Patrunjel (1 legatura) sau leustean
  • 3 grame Sare de bucatarie (dupa gust)
  • 1 grame Piper negru (un praf de piper, optional, pentru servire)

Instructiunile retetei de Ciorba de rosii cu orez

  1. Curata legumele: telina, morcovul, ardeiul si ceapa, apoi taie-le in bucatele potrivite, nu foarte marunt, cu exceptia cepei.
  2. Taie ceapa marunt si caleste-o in uleiul incins direct in oala/cratita in care vei face ciorba. Alege un vas incapator, pe langa un litru de apa, va trebui sa incapa si un kg de rosii.
  3. Cand ceapa devine lucioasa, adauga si legumele si caleste-le bine ca sa isi dezvolte aroma.
  4. Adauga apa (cam un litru) si lasa sa fiarba pana cand legumele sunt moi.
  5. Separat fierbe orezul in putina apa, dupa ce l-ai spalat si scurs. Orezul se poate pune sa fiarba si direct in oala cu legumele insa este riscant pentru ca anumite tipuri de orez fierb mai repede altele mai greu. La fel si cu legumele, astfel ca este posibil sa ai un orez prea fiert si neplacut sau legumele prea moi, ceea ce nu este de dorit.
  6. Intre timp, curata rosiile de pielita si indeparteaza cotoarele; daca sunt bine coapte se curata usor, daca nu, pune-le in apa clocotita cam 5-10 minute. Pielita crapa si se curata usor.
  7. Paseaza rosiile curatate cu un blender dar nu intr-atat incat sa fie pasta ci mai grosier, sa ramana si bucati mai mari. Daca nu folosesti blender, taie rosiile marunt, cu cutitul.
  8. Cand legumele din oala sunt fierte, adaugam orezul fiert (bobul este moale fara sa se zdrobeasca foarte usor) peste legume, strecurat. Se poate adauga si apa in care a fiert acesta, contine amidon si leaga mai bine ciorba de rosii.
  9. Pune rosiile tocate in oala, potriveste de sare si lasa la fiert 15-20 minute.
  10. Ia ciorba de rosii de pe foc, las-o 10-15 minute, apoi pune patrunjel proaspat taiat.
  11. Ciorba de rosii cu orez se poate servi calda sau rece in perioadele caniculare, cu un praf de piper proaspat macinat, direct in bolul de servire.

Notitele retetei de Ciorba de rosii cu orez

Ciorba de rosii cu orezDaca rosiile sunt foarte acre sau acide, poti adauga la fiert o lingurita de zahar. Pe de alta parte, daca sunt foarte dulci si preferi ciorba de rosii cu orez mai acrisoara, poti adauga putin otet sau zeama de lamaie, dupa gust.