Cozonac pufos, rapid!

Dupa mai mult incercari am reusit sa pun cap-la-cap o reteta de cozonac pufos, obtinut cu efort mic, economic si care arata foarte bine.

Ok, stiu ca batranii nostri munceau cu zilele la cozonaci si aveau ritualuri sfinte pe care le urmau cu exactitate; dar noi traim alte vremuri, avem alte ingrediente si urmarim alte rezultate – cel putin in privinta cozonacilor :-)

In reteta asta am cautat sa pastrez pasii esentiali, necesari pentru a obtine un cozonac pufos si aratos in modul cel mai simplu cu putinta, dar nu am neglijat factorul surpriza – care este umplutura, si care face musafirii sa intrebe „Uau, ce cozonac ai facut?!”

Vezi mai jos reteta de cozonac pufos pas-cu-pas; am cautat sa surprind cat mai multe amanunte astfel incat reteta sa fie foarte clara, fara loc de greseli. Daca mi-a scapat ceva te rog sa ma intrebi la final, in comentarii!

Reteta de Cozonac pufos, rapid!

Cozonac pufos, rapid!
Vote: 6
Evaluare: 4.5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 1 cozonac mare
Preparare: 20 minute
Gatire: 60 minute
Asteptare: 2 ore

Ingredientele retetei de Cozonac pufos, rapid!

Cantitati de ingrediente pentru: cozonac mare
  • 500 grame Faina de grau (am folosit Grania)
  • 70 grame Faina de grau (optional, doar daca aluatul ramane moale)
  • 1 plic Drojdie uscata (am folosit Dr. Oetker)
  • 275 grame Zahar 
  • 250 grame Lapte dulce 
  • 50 grame Ulei de floarea soarelui 
  • 50 grame Margarina (am folosit Rama Maestro)
  • 1 gram Sare de bucatarie (1 praf)
  • 10 grame Esenta de vanilie 
  • 10 grame Esenta de portocale 
  • 2 buc. Oua (pentru aluat)
  • 1 buc. Oua (optional, pentru glazura)
  • 30 grame Zahar pudra (optional, pentru glazura)
  • 250 grame Smochine confiate (pentru umplutura)
  • 250 grame Amestec de fructe confiate (pentru umplutura)

Instructiunile retetei de Cozonac pufos, rapid!

  1. Amesteca faina, zaharul si sarea intr-un castron, sau in bolul mixerului daca framanti "mecanizat" - ceea ce iti recomand cu caldura!
    Cozonac pufos, pasul 1
  2. Amesteca laptele, margarina si uleiul intr-un ibric cu fund dublu,
    Cozonac pufos, pasul 2
  3. Incalzeste amestecul de lapte, ulei si margarina pana aproape de fierbere!
    Cozonac pufos, pasul 3
  4. Apoi toarna amestecul incalzit in bolul cu faina, zahar si sare si amesteca ingrediantele pana cand incepe sa se formeze aluatul,
    Cozonac pufos, pasul 4
  5. Bate bine cele doua oua,
    Cozonac pufos, pasul 5
  6. Si adauga-le in aluat impreuna cu esentele, apoi amesteca/framanta in continuare,
    Cozonac pufos, pasul 6
  7. Adauga si drojdia la aluat si continua framantarea
    Cozonac pufos, pasul 7
  8. Framanta inca 10-15 minute sau pana cand aluatul devine lucios. Daca aluatul este prea moale (se scurge) mai adauga faina. Aluatul trebuie sa stea pe mana sau pe carligul de framantat fara sa curga, dar sa nu fie prea tare - deci nu adauga faina inutil,
    Cozonac pufos, pasul 8
  9. Dupa ce ai framantat aluatul e timpul sa pregatim umplutura: taie coditele smochinelor cu o foarfeca,
    Cozonac pufos, pasul 9
  10. Cantareste smochinele intr-un castron (eu am pus 250 de grame, dar poti pune mai multe daca vrei)
    Cozonac pufos, pasul 10
  11. Cantareste si amestecul de fructe confiate (poti folosi orice amestec de fructe confiate sau poti inlocui cu rahat, nuca sau orice umplutura iti place)
    Cozonac pufos, pasul 11
  12. Toarna smochinele si fructele confiate in aluat si incorporeaza-le uniform (merge si cu mixerul, la viteza minima),
    Cozonac pufos, pasul 12
  13. Pune o folie deasupra si lasa aluatul sa creasca (merge si cu prosop, dar eu am vrut sa vad inauntru!). Aici trebuie sa stii ca aluatul va creste *oricum* - daca vrei sa creasca intr-o ora sau doua tine-l la caldurica, in bucatarie; daca vrei sa creasca in 4-5 ore lasa-l la temperatura camerei (gen 20 de grade) iar daca faci aluatul seara si vrei sa-l coci in ziua urmatoare pune-l simplu la frigider - ii va lua 8 - 12 ore sa creasca dar va fi muult mai gustos! (cresterea lenta la frigider e unul din "secretele" patiserilor profesionisti)
    Cozonac pufos, pasul 13
  14. Aluatul se considera crescut cand si-a dublat volumul, dar poti sa *exagerezi* un pic daca vrei - nu e nici un stres, nu da inapoi si nu se strica daca mai creste un pic ;-)
    Cozonac pufos, pasul 14
  15. Intre timp pune hartie de copt intr-o tava mare de cozonac. Nu e problema daca raman capetele ne-acoperite, ideea e sa fie acoperita pe fund si pe marginile mari si sa ramana margini pe ambele parti (vom apuca de margini ca sa il scoatem cand va fi gata),
    Cozonac pufos, pasul 15
  16. Toarna compozitia din castronul in care a crescut direct in tava - fara foi, fara impletire, fara complicatii. (dar poti sa "te complici" daca vrei modele speciale, foloseste totusi cat mai putina faina); Incinge cuptorul la peste 200 de grade sau la *tare* pe gaz si pune cozonacul la copt
    Cozonac pufos, pasul 16
  17. Dupa vreo 10 minute redu puterea cuptorului la 180 de grade sau la *mediu* pe gaz si lasa cozonacul sa se coaca 45-60 de minute in total (inclusiv cele 10 minute de la inceput). Cand e rumenit frumos incearca-l cu scobitoarea - este gata cand inca mai iese putin de tot umeda, pentru ca se mai coace in interior din caldura reziduala. In acest moment cozonacul este gata si poti incheia aici daca vrei sa *scapi mai usor*,
    Cozonac pufos, pasul 17
  18. Mie personal imi place sa am o glazura dulce, crocanta si rumenita deasupra cozonacului; mai ales ca se face foarte usor: bate un ou cu muult zahar pudra,
    Cozonac pufos, pasul 18
  19. Apoi cu o pensula adauga oul batut cu zahar peste cozonac si mai lasa-l cateva minute la cuptor, la foc/putere mare, pana devine auriu-maroniu la culoare (stai cu ochii pe el, se arde de la un minut la altul!)
    Cozonac pufos, pasul 19
  20. Odata scos din cuptor foloseste un cutit ca sa desprinzi capetele de tava si trage cozonacul afara de marginile hartiei de copt, pe care apoi o dezlipesti cu grija de cozonacul pufos si moale :-)
    Cozonac pufos, pasul 20
  21. Pune cozonacul pe un blat de lemn la racit dar nu il lasa prea mult pentru ca... e bun cald!
    Cozonac pufos, pasul 21
  22. Pudreaza-l cu zahar pudra pentru un aspect "nins",
    Cozonac pufos, pasul 22
  23. Taie cateva felii si serveste cald. Stai cu ochii pe pofticiosi, ti-l mananca imediat! :-)
    Cozonac pufos, rapid!

Notitele retetei de Cozonac pufos, rapid!

Pe scurt: este un cozonac cu umplutura, din aluat fara maia, cu faina oparita, crescut o singura data si turnat direct in tava. Aluatul este gata in 20 de minute (inclusiv framantatul) si creste repede la caldura sau lent, la frigider - lucru care il face mai gustos ;-)

Cozonacul se pastreaza foarte bine la congelator, ambalat individual. Ramane la fel de pufos si dupa 2-3 saptamani, trebuie doar sa-l scoti de la congelator cu o zi sau doua inainte, ca sa aiba timp sa ajunga usor la temperatura camerei.

13 Comentarii

  1. Patrasc Cornelia

    Se poate inlocui margarina cu unt?

    1. Alex (Autor articol)

      Desigur, va iesi inca si mai gustos! Trebuie sa ai grija la consistenta aluatului, mai adauga faina spre final daca este necesar (margarina elibereaza mai mult lichid decat majoritatea tipurilor de unt). Succes!

      1. Patrasc Cornelia

        Va multumesc frumos pt raspuns

        1. Alex (Autor articol)

          Cu mare placere! Va doresc un cozonac spectaculos si sarbatori minunate!

  2. coco

    ce reteta minunata!

  3. Diaconu Ramona

    cred ca e bun …imi place cum arata!

  4. Mihaela Pojogu

    Suna tare bine la partea cu timpul, as prefera cozonacul cu crema de cacao/ciocolata, poate fi adaptat sau nu e indicat?

    1. Alex Moise (Autor articol)

      Buna Mihaela, sigur poate fi adaptat! Uite cum ma gandesc eu sa fac (si chiar am sa fac zilele astea!): fac o crema mai groasa de ciocolata sau de nuca in timp ce aluatul e la crescut, apoi pun jumatate de aluat in tava, pun crema intr-un sir pe mijlocul tavii, iar la final pun restul de aluat – in felul asta crema va ramane la mijloc :-) Crema de ciocolata o fac mai groasa cu mai mult cacao.

      1. Mihaela Pojogu

        Multumesc tare mult, Alex, pentru raspuns, o sa fac si eu asa atunci, cu crema de ciocolata si cu nuca turnata la mijloc.
        Toate cele bune si Sarbatori fericite!

        1. Alex Moise (Autor articol)

          Cu placere Mihaela, sper ca ti-a reusit spectaculos :-) Sarbatori minunate si voua!

          1. Mihaela Pojogu

            Buna, Alex, nu am incercat atunci insa o fac acum. Framant aluatul cu telul, sunt la etapa framantarii cu drojdia uscata, aluatul este mult mai vascos ca aluatul de chec, si curge incet de pe tel. Sa-I mai pun acea rezerva de faina, 70gr, ori e ok asa? Aluatul e foarte lipicios pentru a-l framanta la mana.

            Cu multumiri.

          2. Mihaela Pojogu

            Am mai pus putina faina,de doua ori cat iau intre degete, cand am pus si fructele, e ceva mai legat decat anterior. Castronul cand il misc, aluatul vine si el. Sper ca impresiile mele sa ajute si pe altii, pe mine data viitoare daca va fi bine sau nu pentru imbunatatiri, si mai ales daca ne poti indruma at fi cel mai bine. Cu toate ca stim ca cel mai bine il vezi si simti la fata locului.
            Doamne ajuta sa iasa ok, il bag la frigider.
            Voi reveni dupa coacerea cozonacului, daca nu deranjez.
            Zi frumoasa!

          3. Alex (Autor articol)

            Buna Mihaela, „Castronul cand il misc, aluatul vine si el” – este corect! Este destul de moale, nu sta fix in bol ca un cozonac clasic.

            Aluatul asta e gandit pentru „framantat” fie cu mixerul de mana cu carlige, fie cu mixerul planetar cu carligul de framantat – iar mixerele de obicei sunt mai slabe decat o mana ferma de bunica, de-asta si aluatul e mai moale!

            Partea buna e ca rezultatul e cu atat mai pufos cu cat aluatul e mai moale – dar exista desigur o limita, nu poate fi oricat de moale pentru ca nu se mai sustine si nu creste deloc. Este posibil sa fie necesare mai multe incercari pana gasesti limita respectiva ;-)

            „Pufosenia” aluatului este data de proportia de apa in aluat, si in brutaria/patiseria profesionala se folosesc valori exacte, astfel incat rezultatele sa fie identice, mereu. In cazul in care il faci de mai multe ori este util sa folosesti aceleasi ingrediente de fiecare data, astfel incat sa pastrezi proportiile respective si sa te poti baza pe rezultate.

            Oricum, din ce inteleg de la tine esti pe drumul cel bun, cum a iesit? :-)

Comentarea este inchisa.