O reteta de dulceata de cirese in sirop de zahar, cu fructele intregi, fara a fi zdrobite, excelenta si ca topping pentru numeroase deserturi.
Poti adauga vanilie, chiar si zeama de lamaie, pentru o aroma mai pronuntata.
Eu am facut in toate variantele insa am renuntat la orice adjuvant, pentru ca in general, dulceata de cirese are o aroma subtila si imi place sa o pastrez ca atare.
Mai jos, reteta de dulceata de cirese:
Reteta de Dulceata de cirese
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 8 | borcane |
Preparare: | 30 | minute |
Gatire: | 60 | minute |
Asteptare: | 15 | minute |
Ingredientele retetei de Dulceata de cirese
Cantitati de ingrediente pentru: borcane- 1 kg Cirese (fara samburi)
- 1 kg Zahar
- 750 ml Apa
- 5 ml Esenta de vanilie optional
Instructiunile retetei de Dulceata de cirese
- Spala ciresele, elimina coditele si samburii, pastrand doar fructele fara stricaciuni.
- Lasa-le deoparte si prepara un sirop de zahar, astfel:
- Intr-o cratita potrivita pune la fiert apa cu zaharul, la foc mic pana cand se dizolva complet zaharul.
- Mareste focul si fierbe siropul pana cand se leaga.
- Adauga ciresele si lasa totul deoparte pentru 15 minute, ca sa isi lase fructele toata zeama.
- Pune din nou pe foc (colectind spuma) pana cand se leaga siropul.
- Cand este aproape gata, adauga vanilia si lasa sa fiarba in continuare.
- Cand ciresele devin translucide, verifica consistenta dulcetii, punand cateva picaturi pe o farfurioara. Daca picaturile isi pastreaza forma, dulceata este gata.
- Cand dulceata este gata, las-o la racit, acoperita cu un servet umed.
- Pune dulceata de cirese in borcane perfect curate si sterilizate abia dupa ce s-a racit pentru ca altfel, se vor ridica ciresele la suprafata si siropul ramane la fundul borcanului.
- Depoziteaza dulceata la loc uscat si fara variatii foarte mari de temperatura.
Notitele retetei de Dulceata de cirese
Daca vrei sa faci o dulceata de cirese clasica, cu mai putin sos, iata aici o reteta usoara si bine explicata.