Dulceata de gutui este incredibil de parfumata si gustoasa. Daca gutuile ca si fruct sunt uneori inecacioase, dulceata de gutui nu este nici pe departe asa. Cumva gutuile se transforma radical, in sensul cel mai bun care se poate inchipui. Gutuile devin moi dar nu exagerat, translucide si foarte parfumate.
Atunci cand fac dulceata de gutui, imi dau seama ca se termina zilele calde si treptat vor fi inlocuite de zile reci si curand vine iarna.
Dar iarna…cu o dulceata de gutui langa un foc bun…ce satisfactie…
Reteta de Dulceata de gutui
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 6 | borcane |
Preparare: | 40 | minute |
Gatire: | 50 | minute |
Ingredientele retetei de Dulceata de gutui
Cantitati de ingrediente pentru: borcane- 600 grame Gutui (fara cotoare)
- 500 ml Apa
- 1 kg Zahar
- 100 ml Zeama de lamaie
- 16 grame Zahar vanilat (2 pliculete)
Instructiunile retetei de Dulceata de gutui
- Spala gutuile, eliminand si puful acestora.
- Taie-le felii subtiri sau cubulete ori rade-le pe razatoarea mare, eliminand cotoarele si samburii. Cum iti este mai usor si cum iti place sa regasesti produsul final.
- Pune apa, zaharul si zeama de lamaie la fiert intr-o oala incapatoare.
- Cand incepe sa fiarba, adauga gutuile. Daca s-au oxidat putin, nu este o problema pentru ca isi vor schimba culoarea la fiert.
- Lasa sa fiarba totul la foc mediu spre mic si amesteca des, adunand si spuma. Cand e aproape gata, adauga zaharul vanilat.
- Cand siropul se leaga, ia de pe foc repede, altfel se caramelizeaza.
- Dulceata de gutui trebuie sa aiba o consistenta legata, ca a mierii, fructele fiind translucide si lucioase.
- Pune dulceata fierbinte in borcane perfect curate, inchide-le ermetic cu capace si lasa-le cu gura in jos pana se mai racesc, apoi intoarce-le.
- Depoziteaza dulceata de gutui in loc uscat si racoros.
Notitele retetei de Dulceata de gutui
Poti adauga o lingurita de coaja rasa de lamaie in timp ce fierbe dulceata si vei obtine o dulceata de gutui cu o aroma cu adevarat deosebita.