Dulceata de pepene rosu mi se pare o mare inventie. Imi place mult pepenele rosu si ma bucur ca pot consuma si iarna chiar si sub forma de dulceata…Este adevarat, trebuie ajutata putin dulceata pentru a avea un gust foarte bun, cu lamaie sau sare de lamaie (pentru o tenta acrisoara). Am mai pus cateva visine din visinata doar pentru a accentua putin culoarea, pentru ca nu am oprit prea mult din partea rosie a pepenelui.
Reteta este simpla iar rezultatul incantator, confirmat de prietenii mei buni, care atunci cand vin in vizita ma intreaba intotdeauna daca mai am dulceata de pepene rosu…Pacat ca am facut prea putina, dar vine sezonul lor si voi face stoc de dulceata de pepene rosu.
Reteta de Dulceata de pepene rosu
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 2 | borcane |
Preparare: | 5 | minute |
Gatire: | 60 | minute |
Ingredientele retetei de Dulceata de pepene rosu
Cantitati de ingrediente pentru: borcane- 400 grame Coaja de pepene rosu
- 400 grame Zahar
- 400 ml. Apa
- 30 grame Visine din visinata (optional)
- 2 grame Sare de lamaie (un varf de lingurita)
- 5 grame Coaja rasa de lamaie (o lingurita rasa)
- 5 ml Esenta de vanilie (o lingurita)
Instructiunile retetei de Dulceata de pepene rosu
- Taie pepenele in felii. Savureaza miezul rosu si pastreaza coaja pepenelui, cu o fasie subtire din miezul rosu.
- Elimina coaja verde exterioara cu ajutorul unui cutit sau al unui aparat pentru curat cartofi.
- Taie in cubulete de marimea dorita, tinand cont ca se vor mai micsora la fiert.
- Pune cubuletele intr-o cratita impreuna cu visinele, adauga zaharul, rasuceste cratita asa incat sa se amestece si adauga apa, apoi pune la fiert, la foc mediu.
- Cat timp fierbe (cam o ora) mai amesteca din cand in cand si aduna spuma care se formeaza.
- Intre timp, pregateste borcanele foarte bine spalate si uscate si pune in frigider o farfurioara mica, curata pentru a testa ulterior vascozitatea dulcetii de pepene. Farfurioara e bine sa fie rece pentru a verifica consistenta dulcetii dupa ce se va raci.
- Cand cubuletele de pepene devin translucide si moi, dulceata ar trebui sa fie gata.
- Adauga sarea de lamaie, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie, amesteca, mai lasa sa fiarba cateva minute apoi testeaza dulceata. Daca preferi mai acrisoara, poti suplimenta cu sare de lamaie sau cu zeama de lamaie.
- Verifica consistenta dulcetii, astfel: scoate farfurioara din frigider si pune cateva picaturi de dulceata, apoi rasuceste farfuriuta. Daca in contact cu farfuria rece dulceata ramane lichida, mai trebuie lasata la fiert. Cand are consistenta mierii, este gata. Daca o mai lasi la fiert, suplimenteaza cu esenta de vanilie si pune cat mai spre final, pentru ca isi va pierde aroma.
- Pune dulceata fierbinte in borcane, infileteaza bine capacul si pune borcanele cu capul in jos minim 15 minute. Apoi le poti intoarce in pozitia normala. Depoziteaza dulceata dupa ce s-a racit complet.
Notitele retetei de Dulceata de pepene rosu
Daca pepenele este bine fiert si totusi dulceata nu este bine legata, mai adauga zahar si lasa la fiert. Se va lega mult mai repede.
Andreea, ma bucur de apreciere!
Foarte simplă și la obiect rețeta,printre atâtea rețete complicate și cu timpi mari de preparare,felicitări!!!