Aceasta reteta de fursecuri cu nuca si gem este must-have-ul retetelor de fursecuri! Daca nu ai facut-o niciodata, obligatoriu trebuie sa o incerci, mai ales ca este cu ingrediente atat de la indemana iar rezultatul final e deosebit de aspectuos si delicios.
Executarea retetei nu iti ia mult timp, asta daca ai direct miez de nuca (si te sfatuiesc sa ai) pentru ca mie mi-a trebuit o vesnicie sa curat cateva nuci iar cojile mi-au zburat prin toata casa. Am doua modele de aparate pentru spart nuci, unul este acesta iar cel de-al doilea care este si preferatul meu este acesta. Forma conica a celui din urma ajuta mult dar chiar si asa am gasit bucati de coaja de nuca pana si pe frigider, nu mai spun ce era pe jos. In concluzie a trebuit sa pun aspiratorul sa nu provoc accidente in talpa nimanui si am lungit o reteta simpla la jumatate de zi.
Pentru aceste fursecuri cu nuca si gem eu am folosit dulceata de visine (vezi reteta aici) in varianta mai densa, bine legata si dulceata de trandafiri (reteta aici).
Reteta de Fursecuri cu nuca si gem
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 30 | bucati |
Preparare: | 5 | minute |
Gatire: | 30 | minute |
Asteptare: | 30 | minute |
Ingredientele retetei de Fursecuri cu nuca si gem
Cantitati de ingrediente pentru: bucati- 200 grame Unt 80% grasime la temperatura camerei
- 100 grame Zahar
- 1 lingurita Zahar vanilat
- 1 lingurita Esenta de vanilie
- 1 buc. Oua
- 300 grame Faina de grau
- 180 grame Miez de nuca
- 1 ceasca Gem de visine sau orice gem sau dulceata doresti
Instructiunile retetei de Fursecuri cu nuca si gem
- Bate untul cu zaharul, esenta de vanilie si zaharul vanilat cu mixerul pana cand arata ca o spuma. Untul poti sa il pui 30 secunde la microunde pe treapta cea mai mica, daca nu l-ai avut la temperatura camerei. Atentie insa sa nu il fierbi.
- Separa albusul de galbenus si adauga doar galbenusul.
- Incorporeaza faina si vei obtine un aluat destul de moale. Lasa-l pentru 30 minute in frigider si se va intari suficient de bine pentru modelaj.
- Marunteste miezul de nuca cu un cutit si preincalzeste cuptorul la 180 grade celsius.
- Pregateste o forma cat mai mare pentru cuptor si acopera cu hartie pentru copt. Este mai buna varianta cu hartie pentru copt decat tapetarea cu faina pentru ca daca folosesti dulceata, se mai prelinge si se vor lipi atat de bine de tava ca iti va trebui ceva mecanizat sa le scoti de acolo. (Din experienta proprie, desigur!)
- Intre timp, cat ti-am povestit despre esecurile mele gastronomice, s-a intarit si aluatul asa ca scoate-l din frigider si bate usor albusul de ou.
- Formeaza bile din aluat de dimensiunea unei nuci si da-le prin albusul de ou apoi prin nuca maruntita. Daca vrei sa iti iasa egale, portioneaza cu ajutorul unei linguri de inghetata sau o lingurita dozatoare pentru cafea sau orice altceva ai prin casa.
- Fa o adancitura in fiecare bila cu degetul (fara a aplatiza bila) si pune gemul sau dulceata. Alege totusi un gem sau dulceata cat mai putin lichida.
- Daca ti-a venit cumva ideea sa faci 2 in 1 (asa cum mi-a venit mie), adica sa combini albusul cu nuca maruntita, te-as sfatui sa nu o faci pentru ca nu iese atat de bine rezultatul final. Se lipesc si arata mai putin spectaculos. Acum daca ti-am spus sa nu faci asa, probabil vei face, eu cel putin as fi tare tentata...
- Pune la cuptor 30 minute la 180 grade celsius sau pana cand se rumenesc.
Asa e , bine zici !
Cafeaua e in filtru, la caldura! :-)
Ammmm si cafeluta unde e !!!