Gem de gutui

Un gem de gutui bine legat, dens, parfumat si cu o culoare superba, poti obtine cu ajutorul retetei prezentate mai jos. Poti adauga, optional, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie sau vanilie. Eu nu am pus nimic din toate astea, decat gutui si zahar pentru ca iese perfect, asa, simplu. In general, la dulceturi pun vanilie si zeama de lamaie. Daca doresti reteta de dulceata de gutui, o gasesti aici. Nu adaug apa iar in ceea ce priveste cantitatea de zahar uneori o ajustez in functie de gutui. Unele gutui sunt mai acrisoare, altele mai dulci. Astfel, poti adauga zahar in plus, ajuta si sa se lege mai repede.

Reteta de Gem de gutui

Reteta de gem de gutui
Vote: 2
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 4 borcane
Preparare: 20 minute
Gatire: 40 minute

Ingredientele retetei de Gem de gutui

Cantitati de ingrediente pentru: borcane
  • 1 kg Gutui (necuratate)
  • 1 kg Zahar 

Instructiunile retetei de Gem de gutui

  1. Pregateste un vas cu fundul si peretii mai grosi in care sa fierbi gemul de gutui. Daca ai un ceaun, este foarte potrivit. Sau o cratita de inox, cu gura mai larga.
  2. Spala bine gutuile, curatandu-le si de puf.
  3. Taie gutuile pe jumatate, apoi in sferturi ca sa poti scoate mai usor casuta cu semintele. Scoate semintele.
  4. Rade gutuile pe razatoarea mare, cu tot cu coaja si pune-le direct in vasul in care vei fierbe gemul de gutui.
  5. Presara tot zaharul pe toata suprafata gutuilor rase asa incat sa acoperi gutuile. Lasa-le deoparte pentru 3-4 ore sau chiar peste noapte, pana cand isi lasa gutuile sirop.
  6. Cand au lasat siropul, pune vasul cu gutui la fiert, la foc mic.
  7. Lasa gemul de gutui sa fiarba dar amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca de fund. In cazul in care este necesar poti adauga putina apa doar ca sa nu se lipeasca.
  8. Gemul de gutui trebuie fiert pana cand devin gutuile translucide, se leaga bine si are consistenta tare. Pune putin gem pe o farfurioara si lasa-l sa se raceasca. Daca este bine legat, opreste focul.
    Reteta de gem de gutui
  9. Lasa sa se racoreasca putin (5-10 minute) apoi pune gemul fierbinte in borcane perfect curate. Inchide capacele cat mai strans si lasa-le pe masa pana cand se racesc. Dupa racire, poti depozita borcanele cu gem de gutui.

Notitele retetei de Gem de gutui

Reteta de gem de gutui

Comentezi?