Gem de prune

O reteta de gem de prune echilibrata, aromata si bine legata. O poti imbogati cu coaja rasa de lamaie pentru o aroma suplimentara sau chiar si cu doua linguri de zeama de lamaie. Sau doar cu putina vanilie, asa cum am adaugat si eu in reteta de mai jos.

Este foarte bine ca la gemul de prune pe langa extragerea samburilor sa scoti si pielita prunelor, mai jos am detaliat cum se face acest lucru foarte simplu, asta pentru a obtine un gem fin, fara cojile care se desprind de pe prune in timpul fierberii si se simt mai apoi in gem.

Reteta de Gem de prune

Gem de prune
Vote: 2
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 5 borcane
Preparare: 20 minute
Gatire: 40 minute

Ingredientele retetei de Gem de prune

Cantitati de ingrediente pentru: borcane
  • 1 kg Prune (cantarite dupa curatare)
  • 250 grame Zahar 
  • 5 grame Esenta de vanilie (optional)

Instructiunile retetei de Gem de prune

  1. Elimina coditele prunelor, spala-le bine si scoate-le samburii.
  2. Curata prunele de coaja, astfel: pune prunele intr-o sita si scufunda-le intr-o cratita cu apa clocotita. Lasa-le pana cand clocoteste din nou apa apoi scufunda-le imediat intr-un vas cu apa rece. Prin schimbarea brusca a temperaturii, pielita se increteste si se curata usor.
  3. Se pot pune prunele si cu coaja din lipsa de timp insa numai daca nu te deranjeaza pielita care se va increti la fiert si inevitabil o vei regasi in gem.
  4. Intr-o cratita incapatoare pune prunele si zaharul peste ele.
  5. Lasa-le sa fiarba la foc mic pana cand isi lasa prunele zeama iar zaharul se topeste.
  6. Acum poti da focul mai mare si lasa sa fiarba pana cand incepe sa se lege, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda de fund.
  7. Cand este aproape gata, adauga vanilia, mai lasa cateva clocote si ia de pe foc.
  8. Testeaza daca gemul de prune este gata, astfel: pe o farfurioara pune putin gem si daca nu lasa zeama imprejur, atunci gemul indeajuns de fiert.
  9. Da gemul de prune deoparte, acopera-l cu un prosop umed si lasa-l sa se mai racoreasca putin (cateva minute) inainte de a pune in borcane ca acestea sa nu se sparga.
  10. Pune gemul fierbinte in borcane perfect curate si uscate, sigileaza-le cu capace si lasa sa se raceasca complet.
  11. Depoziteaza borcanele cu gem de prune in loc uscat si racoros.

Notitele retetei de Gem de prune

A nu se confunda gemul de prune cu dulceata de prune, sunt retete total diferite cu consistenta si gust diferit.

Comentezi?