Gogosi pufoase

Gogosi pufoase si aromate, o reteta traditionala care mi-a incantat copilaria. Cred ca gogosile erau cel mai frecvent desert pe care il aveam si desi mie mi se parea complicat si de durata, le facea bunica intr-o viteza care era intrecuta doar de viteza noastra in a le manca.

Vag imi amintesc si ca incerca sa le umple cu gem, facandu-le o mica crestatura insa nu mai apuca si ulterior a abandonat acest obicei fara rost. Daca gogosile calde erau atat de pufoase si aromate…ce sens mai avea sa imbunatatesti ceva perfect…

Reteta de Gogosi pufoase

Gogosi pufoase
Vote: 2
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 20 bucati
Preparare: 20 minute
Gatire: 10 minute
Asteptare: 120 minute

Ingredientele retetei de Gogosi pufoase

Cantitati de ingrediente pentru: bucati
  • 500 grame Faina de grau 
  • 270 ml Lapte dulce (o ceasca, nu prea mare)
  • 60 grame Zahar 
  • 25 grame Drojdie proaspata 
  • 40 grame Unt 80% grasime (2 linguri de unt)
  • 2 buc Oua 
  • 15 grame Rom (o lingura sau in lipsa romului, coniac)
  • 5 grame Sare de bucatarie (o lingurita rasa)
  • 2 grame Esenta de vanilie (jumatate de lingurita)
  • 1 litru Ulei de floarea soarelui (pentru prajit sau untura)
  • 40 grame Zahar pudra vanilat (doua linguri cu varf pentru presarat)

Instructiunile retetei de Gogosi pufoase

  1. Cerne faina intr-un vas (ca sa se aereze).
  2. Trage faina inspre peretii vasului, asa incat sa rezulte un loc gol in mijlocul fainii.
  3. Incalzeste putin laptele cat sa fie suportabil pentru deget, nu trebuie sa fie fierbinte.
  4. Amesteca bine laptele caldut cu zaharul.
  5. Ia o lingura de lapte caldut cu zahar, pune peste drojdie si amesteca ca sa se desfaca aceasta, apoi toarna in mijlocul fainii.
  6. Mai adauga untul topit, ouale, romul, sarea, esenta de vanilie.
  7. Cu un tel, amesteca usor, incorporand treptat si faina de pe margini, pana cand se desfac toate cocoloasele iar aluatul este bine legat.
  8. Framanta aluatul putin pe masa cat sa se uniformizeze dar cu grija sa nu inglobezi faina suplimentar, apoi lasa-l pe masa intr-un vas acoperit cu folie alimentara sau cu un prosop curat sa creasca in jur de o ora.
  9. Taie aluatul in 20 bucati mici si formeaza din fiecare bucata bile rotunde, cu ajutorul palmelor.
  10. Cand toate bilele sunt formate, acopera-le cu un prosop si mai lasa-le la crescut cam o ora.
  11. Pune uleiul la incins, la foc mediu, intr-o cratita cu gura mai larga.
  12. Cand incepe sa se incinga, (uleiul nu trebuie sa fie foarte incins pentru ca gogosile se vor arde instant) adauga prima bila de aluat si daca incepe sa sfaraie, mai pune alte bile de aluat, atat cat sa incapa in cratita dar sa ramana si spatii intre ele ca sa le poti intoarce.
  13. Cand incep sa se rumeneasca, intoarce gogosile si supravegheaza-le permanent pentru ca se prajesc foarte repede.
  14. Pregateste o farfurie cu un servet absorbant si scoate gogosile cu o spumiera, pe servet, ca sa absoarba excesul de ulei.
  15. Asaza-le unele peste altele, pudreaza-le cu zahar pudra vanilat si savureaza!

Notitele retetei de Gogosi pufoase

Poti adauga coaja rasa de lamaie pentru un plus de aroma.

Daca ti-au placut gogosile, poti incerca reteta de papanasi pufosi prajiti, reteta aici.

Gogosi pufoase

2 Comentarii

  1. Lovasz Crina
    1. Depozitul de Retete

Comentezi?