Orez cu lapte

Reteta de orez cu lapte asa cum o cunoastem cu totii, cel putin la gust, daca nu si la gramaje.

Ca si gramaje, mamele noastre probabil nu mai cantaresc ingredientele pentru ca au deja ochiul format insa ar fi bine sa cantaresti totusi pentru ca desi orezul cu lapte este o reteta simpla, daca nu respecti proportia, incercarea poate fi un esec; nu va iesi cremos, sau va fi cu bobul tare.

Daca preferi sa cantaresti cu cana, ia in considerare proportia de 1 la 4, adica o cana de orez si 4 cani de lapte (masurate cu aceeasi cana cu care masori orezul). Mai adaugi 4 linguri de zahar sau mai mult, in functie de gust (aici depinde si cum vrei sa servesti preparatul final, daca vrei cu dulceata pe deasupra, poate vei prefera orezul cu lapte mai putin dulce, astfel se va echilibra). Altfel, restul ingredientelor de mai jos raman neschimbate.

Poti folosi orice orez alb, ideal este cel cu bob rotund.

Reteta de Orez cu lapte

Orez cu lapte
Vote: 1
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii:4portii
Preparare: 5minute
Gatire: 20minute

Ingredientele retetei de Orez cu lapte

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 150 grameOrez alb 
  • 800 mlLapte dulce 
  • 80 grameZahar 
  • 1 gramSare de bucatarie (un praf de sare)
  • 5 grameEsenta de vanilie (1 lingurita)
  • 5 grameScortisoara pudra (pt. presarat deasupra)

Instructiunile retetei de Orez cu lapte

  1. Spala orezul sub jet de apa rece si scurge-l intr-o sita.
  2. Pune orezul la fiert intr-o cratita impreuna cu laptele rece.
  3. Lasa-l sa fiarba incet, la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund.
  4. Cand este aproape fiert, adauga zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie.
  5. Mai lasa-l sa fiarba cateva clocote sau pana cand este fiert orezul. Daca lichidul a scazut si orezul este nefiert, adauga inca 150 ml de lapte si fierbe in continuare. Anumite tipuri de orez absorb mai mult lichid.
  6. Orezul este fiert atunci cand strangi intre degete un bob de orez si acesta este moale si se striveste usor, chiar daca in interiorul bobului inca mai este putin tare; atunci este indicat sa il iei de pe foc.
  7. Atentie, orezul nu trebuie sa fie prea fiert, incat sa se sparga boabele de orez! Nu pot da un timp de fierbere anume, pentru ca variaza in functie de orez, cel mai indicat este sa respecti intructiunile de pe pachetul cu orez.
  8. Ia orezul cu lapte de pe foc, acopera cratita cu un capac (ca sa nu faca pojghita deasupra) si lasa deoparte 10 minute, sa se mai umfle orezul.
  9. Rastoarna orezul cu lapte in bolurile de servire, presara un praf de scortisoara si serveste cald sau rece, de la frigider.

Notitele retetei de Orez cu lapte

  1. Poti adauga la fiert o lingurita de coaja rasa de lamaie pentru un plus de aroma.

2. Orezul cu lapte se potriveste de minune cu dulceata de visine, adaugata pe deasupra sau chiar in straturi, in pahare. Un strat de orez cu lapte, unul cu dulceata de visine, din nou orez cu lapte, dulceata si tot asa.

3. Daca vrei sa transformi orezul cu lapte intr-un desert de post, poti folosi lapte de migdale, reteta aici.

Comentezi?