Prajitura cu mere si cu aluat fraged este intotdeauna bine primita si de adulti si de cei mici; in plus este o prajitura simpla, reuseste de fiecare data si contine ingrediente uzuale, usor de procurat si nu foarte scumpe :-)
Reteta de Prajitura cu mere
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 20 | bucati |
Preparare: | 15 | minute |
Gatire: | 50 | minute |
Ingredientele retetei de Prajitura cu mere
Cantitati de ingrediente pentru: bucati- 2 kg Mere
- 200 g Zahar
- 80 g Miez de nuca
- 10 g Coaja rasa de lamaie (de la 1 lamaie)
- 1 g Scortisoara pudra
- 500 g Faina de grau
- 250 g Unt 80% grasime (poti inlocui cu ~150g untura)
- 120 g Zahar pudra
- 20 g Zahar vanilat (2 plicuri)
- 2 Oua
- 2 Galbenus de ou
- 10 g Coaja rasa de lamaie
- 1 g Sare de bucatarie
Instructiunile retetei de Prajitura cu mere
- Pune toate ingredientele aluatului direct din frigider intr-un vas incapator si framanta putin, doar pana se amesteca. Pentru a fi cat mai fraged aluatul trebuie preparat rece, din ingrediente reci!
- Imparte aluatul in 2 jumatati si impacheteaza-le pe fiecar intr-o folie de plastic alimentar
- Pune cele 2 bucati de aluat fraged impachetate la frigider pentru cel putin 1 ora (dar le poti lasa si peste noapte daca te-ai luat cu facebook-ul si s-a facut seara :-D )
- Dupa trecerea timpului de asteptare de 1 ora pentru aluat, toaca miejii de nuca grosier cu un cutit
- Spala merele si curata-le de coaja
- Rade merele pe razatoarea mare si lasa-le la scurs maxim 10 minute intr-o strecuratoare (mai mult de 10 minute merele vor oxida - se vor inchide la culoare)
- Incalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius, sau la mediu pe gaze
- Intre timp pregateste o tava mare de cuptor si taie o hartie de copt ceva mai mare decat tava
- Scoate una din bucatile de aluat din frigider si intinde-o pe hartia de copt asezata pe masa, lasand ceva margini libere hartiei astfel incat aluatul sa fie cam de dimensiunea tavii
- Pune hartia de copt cu foaia de aluat cu tot in tava de copt (hartia in jos, pe tava)
- Inteapa foaia de aluat cu furculita pe toata suprafata astfel incat foaia de aluat sa nu se umfle la copt
- Amesteca merele cu nuca taiata si pune-le peste foaia de aluat
- Amesteca zaharul cu scortisoara si cu coaja rasa de lamaie si presara-le uniform deasupra stratului de mere
- Cu o furculita sau o spatula preseaza si niveleaza stratul de mere acoperit cu zahar, scortisoara si coaja de lamaie
- Scoate cel de-al doilea aluat din frigider si intinde-l pe o foaie de copt astfel incat sa fie cam de dimensiunea tavii sau putin mai mare
- Potriveste o margine a aluatului la o margine a tavii si ruleaza-l astfel incat sa-l rastorni de pe hartie peste umplutura de mere din tava. Operatia asta merge mai usor daca folosesti sucitorul. La final inlatura hartia de deasupra
- Inteapa aluatul cu furculita astfel incat sa nu se umfle la copt; apoi unge prajitura cu mere cu ou (poti folosi albusul ramas)
- Pune la cuptor prajitura cu mere, la 170 de grade Celsius si las-o sa se coaca aproximativ 50 de minute
- Scoate prajitura cu mere de la cuptor si pudreaz-o cu zahar pudra cat e calda; apoi las-o sa se raceasca inainte sa o scoti din tava
- Taie prajitura cu mere pe hartia de copt si muta bucatile pe un platou frumos :-) Prajitura cu mere este mai buna rece, a 2-a zi!
Notitele retetei de Prajitura cu mere
Daca vrei o prajitura cu mere ceva mai speciala si ai un pic mai mult timp la dispozitie poti sa tai merele cubulete in loc sa le dai pe razatoare, apoi le calesti in tigaie cu putin zahar;
Poti de asemenea sa amesteci in compozitie un pumn de stafide inmuiate in lapte cald vreo jumatate de ora inainte;
Sau poti sa inlocuiesti merele cu altceva ... cu dovleac de exemplu, vei obtine ceva in genul asta;
Daca vrei "sa scapi" inca si mai usor la capitoul aluat atunci poti sa faci o prajitura cu mere cu aluat turnat dupa reteta asta, sau poti face o prajitura cu mere in stil frantuzesc dupa reteta de aici, in care amesteci pur si simplu merele cu un aluat delicios!