Zacusca de vinete – o reteta traditionala prin care te boti bucura de gustul proaspat al vinetelor chiar si iarna.
Pe o felie de paine prajita, cu o feliuta de rosie deasupra, zacusca de vinete face deliciul zilelor de iarna, al perioadelor de post sau al zilelor de vara, rece de la frigider.
In reteta de mai jos, poti inlocui rosiile cu bulion de rosii, in aceeasi catitate. Poti elimina zaharul, daca iti doresti mai putine calorii.
Deasemeni poti folosi ardei gras rosu daca nu iti sunt la indemana gogosarii insa sunt recomandati gogosarii pentru ca sunt mai dulcegi si au un gust aparte.
Reteta de Zacusca de vinete
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 8 | borcane |
Preparare: | 60 | minute |
Gatire: | 60 | minute |
Ingredientele retetei de Zacusca de vinete
Cantitati de ingrediente pentru: borcane- 3 kg Vinete
- 2 kg Gogosari
- 1 kg Ceapa
- 1 kg Tomate (rosii)
- 500 ml Ulei de floarea soarelui
- 1 gram Foi de dafin (cateva frunzulite)
- 8 grame Sare de bucatarie (o lingurita)
- 5 grame Piper negru (o lingurita de piper macinat sau boabe)
- 5 grame Zahar (o lingurita-optional)
Instructiunile retetei de Zacusca de vinete
- Alege vinete frumoase, cu coaja lucioasa, fara vatamari sau stricaciuni si spala-le inainte de a le coace. La fel si cu gogosarii.
- Coace vinetele impreuna cu gogosarii, direct pe flacara sau pe o tabla. Inteapa vinetele ca sa eviti micile explozii cand acestea se coc. Vinetele sunt coapte cand sunt foarte moi si au coaja pe alocuri aproape carbonizata.
- Curata vinetele si gogosarii de coaja cu degetele si elimina cotorul si semintele de la ardei cu lama unui cutit mic, intoarsa invers. In timp ce le cureti, pune vinetele intr-o strecuratoare ca sa isi lase zeama care este amara. Nu folosi apa la curat pentru ca vrei sa pastrezi gustul acela specific de copt.
- Toaca vinetele marunt iar gogosarii taie-i in felii subtiri.
- Curata rosiile de pielite (le poti opari inainte si se vor decoji foarte usor) apoi taie-le in sferturi.
- Taie ceapa marunt si pune-o la calit in ulei, intr-o cratita incapatoare.
- Adauga peste ceapa vinetele, ardeii si rosiile.
- Adauga piperul, foile de dafin, zaharul si sarea (poti exclude zaharul daca doresti sa il eviti dar o sa ii schimbe putin gustul). Amesteca bine si lasa sa fiarba la foc mic, pana cand scade zeama, amestecand din cand in cand si observand sa nu se prinda de fund.
- Zacusca de vinete este gata cand arata ca o pasta omogena, legata.
- Pune zacusca de vinete fierbinte in borcane perfect curate, pune-le capace si inchide-le ermetic. Lasa-le cu gura in jos pana se racesc apoi depoziteaza.