Dieta VEGETARIANA

Dieta vegetariana este o dieta in primul rand sanatoasa, caracterizata prin eliminarea din alimentatie a produselor de origine animala. Studii multiple facute de-a lungul anilor demonstreaza ca in randul celor care adopta dieta vegetariana rata de mortalitate este mai mica, sansele de aparitie a multor boli este mult redusa iar speranta de viata este mult mai mare.

Dieta vegetariana se regaseste in 4 variante:

  • dieta exclusiv vegetariana exclude consumul de orice tip de carne dar si subprodusele oua si lapte. Pestele si fructele de mare sunt deasemeni excluse din dieta vegetarienilor,
  • lacto-vegetarianismul include consumul de lapte,
  • ovo-vegetarianismul permite consumul de oua,
  • lacto-ovo-vegetarianismul le combina pe cele 3.

Dieta vegetariana este asociata cu un mod de viata sanatos si o vitalitate crescuta. Termenul „vegetarian” se pare ca nu este un derivat din „vegetal” asa cum am crede ci din latinescul „vegetus” care inseamna „plin de viata” si reprezinta starea de bine resimtita de adeptii dietei.

Dieta vegetariana are avantaje legate in special de riscul scazut de aparitie a anumitor boli: cancer, atac de cord, boli de inima, osteoporoza, etc. Un alt avantaj este riscul mic de imbolnaviri cu microorganisme de tipul salmonella.

Aceasta dieta este foarte simplu de urmat datorita varietatii foarte mari de alimente si a lipsei oricarei restrictii de cantitate sau de calorii. Tot ce trebuie sa ai in vedere este varietatea alimentatiei: pentru a beneficia de un aport de substante echilibrat este necesar sa incluzi in alimentatia ta toate grupele de vegetale existente.

Pentru fier este necesar sa incluzi tomate, linte si naut, dar si soia sau drojdie pentru vitamina B-12. Calciul se gaseste din belsug in produsele lactate iar proteinele in ciuperci, soia si fasole, dar si in oua. Nu trebuie sa pierzi din vedere lipidele si acizii grasi, care se gasesc in nuci, alune si uleiuri.

Un alt aliment interesant pentru dieta vegetariana este tofu, care este in principiu o branza obtinuta din lapte de soia. In functie de modul de preparare tofu poate avea o consistenta asemanatoare cu a carnii sau poate semana cu un cascaval.

Dieta vegetariana nu presupune nici o restrictie in privinta gatirii alimentelor. Poti consuma produsele vegetale crude, coapte, fripte, prajite dar si fierte in diverse combinatii. Bineinteles folosirea plantelor aromatice este permisa si chiar incurajata – acest lucru face dieta vegetariana sa fie nu doar sanatoasa ci si foaret gustoasa!

Te-am convins? Vezi despre ce este vorba in sectiunea de retete vegetariene!

Comentezi?