Gris cu lapte

Gris cu lapte – cel mai simplu desert posibil, cremos, usor de facut si rapid. Din ingrediente simple, poti avea un desert rapid la orice ora si in orice anotimp. Cand este frig afara, il poti consuma caldut iar vara rece, de la frigider.

Grisul cu lapte trebuie sa fie cremos, aromat si dulce atat cat iti este pe plac, tinand cont ca se serveste cu dulceata. Poti ajusta cantitatea de zahar in functie de preferinta proprie. Cremozitatea este data de unt, care face diferenta iar laptele este bine sa fie cat mai gras.

Grisul cu lapte se serveste traditional cu dulceata de visine pentru ca este dulce acrisoara si se potrivesc perfect impreuna. Eu fac special dulceata de visine in sirop de zahar pentru gris cu lapte, o dulceata mai fluida, cu fructe intregi. Reteta aici.

O alta reteta a copilariei, este orezul cu lapte, reteta aici.

Reteta de Gris cu lapte

Reteta de gris cu lapte
Vote: 2
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 4 portii
Preparare: 5 minute
Gatire: 15 minute

Ingredientele retetei de Gris cu lapte

Cantitati de ingrediente pentru: portii
Preparare gris cu lapte
  • 1 litru Lapte dulce 
  • 100 grame Gris 
  • 80 grame Zahar (4 linguri)
  • 3 grame Esenta de vanilie (cateva picaturi)
  • 50 grame Unt 80% grasime 
  • 1 grame Sare de bucatarie (un praf de sare)
Servire gris cu lapte
  • 100 grame Dulceata de visine 

Instructiunile retetei de Gris cu lapte

  1. Pune laptele la fiert impreuna cu zaharul. Daca folosesti baton de vanilie, il poti adauga acum. Daca ai esenta de vanilie, se va pune la final.
  2. Cand incepe sa clocoteasca laptele, lasa focul mai mic pentru ca se umfla si da pe afara, apoi adauga grisul in ploaie, presarat cu mana pe toata suprafata vasului, nu doar intr-un singur loc. Intre timp, cu mana cealalta, amesteca cu un tel, continuu ca sa nu se formeze aglomerari.
  3. Cand incepe grisul sa fiarba, adauga untul, in bucatele mici si un praf de sare. Amesteca bine ca sa se incorporeze.
  4. Lasa sa fiarba grisul cu lapte la foc mic cam 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund.
  5. Scoate batonul de vanilie daca asta ai folosit iar daca ai esenta de vanilie, pune-o acum si amesteca.
  6. Pregateste forme in care vrei sa pui grisul cu lapte. Pot fi boluri mici, pahare cu gura larga sau chiar cesti. Uda formele cu apa rece, apoi adauga grisul in ele. Grisul se va intari cand se raceste.
  7. Cand s-a racit, rastoarna bolurile cu gris cu lapte pe farfurioare si adauga pe deasupra dulceata de visine sau orice alta dulceata. Dulceata de visine se potriveste de minune cu grisul cu lapte pentru ca este dulce acrisoara.
    Reteta de gris cu lapte

Notitele retetei de Gris cu lapte

Reteta de gris cu lapteDaca preferi grisul cu lapte cu zahar ars, o alta varianta pe care o stiu tot din copilarie, am gasit o reteta aici.