Prajitura desteapta sau prajitura inteligenta merita incercata oricand ai pofta de ceva dulce. Este o prajitura fina cu gust de budinca de vanilie. Prajitura desteapta se separa singura in trei straturi diferite atunci cand este in cuptor, de aici si numele acestei prajituri. Este o prajitura simpla, fara tehnica de preparare complicata si cu ingrediente la indemana: oua, zahar, lapte, unt, vanilie.
Reteta de Prajitura desteapta
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 24 | bucati |
Preparare: | 20 | minute |
Gatire: | 60 | minute |
Ingredientele retetei de Prajitura desteapta
Cantitati de ingrediente pentru: bucati preparare prajitura desteapta
- 9 buc Oua
- 250 grame Zahar
- 14 grame Zahar vanilat (2 pliculete)
- 200 grame Unt 80% grasime
- 200 grame Faina de grau
- 1 litru Lapte dulce
- 5 grame Esenta de vanilie (1 lingurita)
- 5 grame Coaja rasa de lamaie (coaja de la o lamaie-optional)
- 1 gram Sare de bucatarie (un praf de sare)
- 50 grame Zahar pudra (pentru batut albusuri)
pentru decorat prajitura desteapta
- 30 grame Zahar pudra (pentru presarat deasupra)
Instructiunile retetei de Prajitura desteapta
- Topeste untul si lasa-l sa se raceasca.
- Preincalzeste cuptorul la 150 grade C sau mic spre mediu, la cuptor pe gaz.
- Pregateste o tava cu pereti mai inalti, tapeteaza cu putin unt si faina.
- Separa albusurile de galbenusuri, in boluri mai mari ca sa nu le mai transferi ulterior.
- Intr-un bol incapator, bate bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana cand arata ca o crema.
- Adauga untul topit dar rece si amesteca.
- Adauga faina treptat, cate o lingura si amestecand mereu.
- Pune si laptele, turnand in fir subtire, cate putin si amestecand, pana cand se incorporeaza.
- Acum poti adauga si coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Poti pune si putina esenta de lamaie.
- Peste albusuri pune un praf de sare si 2 linguri de zahar pudra (poti folosi si zahar tos).
- Bate bine albusurile pana cand rezulta o spuma tare si lucioasa, ca de bezea.
- Adauga albusurile spuma in compozitia de galbenusuri si lapte. Adauga-le treptat, cate putin si amestecand usor ca sa se incorporeze dar sa se si pastreze cat mai mult din aerul din albus.
- Compozitia este lichida, cu mici bulgari de albus. Asa trebuie sa fie.
- Pune in tava pregatita si lasa la cuptor pentru o ora.
- Prajitura desteapta este gata atunci cand se rumeneste usor pe deasupra si are consistenta unei budinci. Daca misti tava, prajitura este inchegata dar moale. Nu trebuie sa fie lichida.
- Lasa prajitura desteapta sa se raceasca in cuptor, apoi pune-o la frigider pentru 2-3 ore.
- Taie prajitura in forma dorita, patrat sau romburi. Cand tai prajitura desteapta, foloseste o spatula foarte plata ca sa o ridici din tava pentru ca stratul de dedesubt se rupe foarte usor.
- Presara zahar pudra peste prajitura desteapta si savureaza!
- Poti pastra prajitura desteapta in frigider timp de 2-3 zile.
Notitele retetei de Prajitura desteapta
O alta prajitura foarte simpla si cu ingrediente pe care le ai prin casa, aici.