Prajitura desteapta sau prajitura inteligenta merita incercata oricand ai pofta de ceva dulce. Este o prajitura fina cu gust de budinca de vanilie. Prajitura desteapta se separa singura in trei straturi diferite atunci cand este in cuptor, de aici si numele acestei prajituri. Este o prajitura simpla, fara tehnica de preparare complicata si cu ingrediente la indemana: oua, zahar, lapte, unt, vanilie.
Reteta de Prajitura desteapta

Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 24 | bucati |
Preparare: | 20 | minute |
Gatire: | 60 | minute |
Ingredientele retetei de Prajitura desteapta
Cantitati de ingrediente pentru: bucati- 9 bucOua
- 250 grameZahar
- 14 grameZahar vanilat (2 pliculete)
- 200 grameUnt 80% grasime
- 200 grameFaina de grau
- 1 litruLapte dulce
- 5 grameEsenta de vanilie (1 lingurita)
- 5 grameCoaja rasa de lamaie (coaja de la o lamaie-optional)
- 1 gramSare de bucatarie (un praf de sare)
- 50 grameZahar pudra (pentru batut albusuri)
- 30 grameZahar pudra (pentru presarat deasupra)
Instructiunile retetei de Prajitura desteapta
- Topeste untul si lasa-l sa se raceasca.
- Preincalzeste cuptorul la 150 grade C sau mic spre mediu, la cuptor pe gaz.
- Pregateste o tava cu pereti mai inalti, tapeteaza cu putin unt si faina.
- Separa albusurile de galbenusuri, in boluri mai mari ca sa nu le mai transferi ulterior.
- Intr-un bol incapator, bate bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana cand arata ca o crema.
- Adauga untul topit dar rece si amesteca.
- Adauga faina treptat, cate o lingura si amestecand mereu.
- Pune si laptele, turnand in fir subtire, cate putin si amestecand, pana cand se incorporeaza.
- Acum poti adauga si coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Poti pune si putina esenta de lamaie.
- Peste albusuri pune un praf de sare si 2 linguri de zahar pudra (poti folosi si zahar tos).
- Bate bine albusurile pana cand rezulta o spuma tare si lucioasa, ca de bezea.
- Adauga albusurile spuma in compozitia de galbenusuri si lapte. Adauga-le treptat, cate putin si amestecand usor ca sa se incorporeze dar sa se si pastreze cat mai mult din aerul din albus.
- Compozitia este lichida, cu mici bulgari de albus. Asa trebuie sa fie.
- Pune in tava pregatita si lasa la cuptor pentru o ora.
- Prajitura desteapta este gata atunci cand se rumeneste usor pe deasupra si are consistenta unei budinci. Daca misti tava, prajitura este inchegata dar moale. Nu trebuie sa fie lichida.
- Lasa prajitura desteapta sa se raceasca in cuptor, apoi pune-o la frigider pentru 2-3 ore.
- Taie prajitura in forma dorita, patrat sau romburi. Cand tai prajitura desteapta, foloseste o spatula foarte plata ca sa o ridici din tava pentru ca stratul de dedesubt se rupe foarte usor.
- Presara zahar pudra peste prajitura desteapta si savureaza!
- Poti pastra prajitura desteapta in frigider timp de 2-3 zile.
Notitele retetei de Prajitura desteapta
O alta prajitura foarte simpla si cu ingrediente pe care le ai prin casa, aici.
Buna,
Sunt Ramona Dinu si ador sa experimentez retete. Retetele mele favorite sunt cele cat mai simple si de aceea incerc sa simplific cat pot de mult orice reteta dar la final, sa aiba rezultate spectaculoase. Te rog sa-mi spui parererea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!