Un somon la tigaie foarte simplu, cu sos delicios dulce-acrisor, caramelizat – o reteta simpla cu rezultat spectaculos.
Reteta de Somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 2 | portii |
Preparare: | 15 | minute |
Gatire: | 30 | minute |
Ingredientele retetei de Somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
Cantitati de ingrediente pentru: portii Ingrediente pentru sos
- 25 g Unt 80% grasime
- 125 g Struguri boabe, mari, fara samburi
- 75 g Portocale fara coaja - pentru sos
- 60 g Ceapa 1 ceapa medie
- 25 g Usturoi jumatate de capatana mare
- 15 g Ghimbir proaspat, tocat marunt
- 2 g Busuioc uscat 1 lingurita
- 2 g Salvie uscata 1 lingurita
- 250 ml Vin rosu
- 40 g Zeama de lamaie zeama de la o lamaie
- 5 g Coaja rasa de lamaie 1 lingurita
Ingrediente pentru somon
- 440 g Somon 2 medalioane
- 15 g Unt 80% grasime
- 1 g Sare de bucatarie
- 1 g Piper negru
Ingrediente pentru garnisit
- 75 g Portocale 1 portocala fara coaja - pentru farfurie
- 75 g Struguri boabe, mari, fara samburi
Instructiunile retetei de Somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
- Incinge o tigaie si topeste 25g de unt
- Adauga ceapa taiata marunt
- Adauga ghimbirul taiat marunt
- Adauga usturoiul taiat marunt
- Adauga busuiocul si salvia
- Adauga cele 125 de grame de struguri pentru sos
- Adauga bucatile de portocala
- Lasa la calit 5 minute apoi paseaza totul cu instrumentul de piure sau cu furculita
- Dupa ce ai pasat adauga vinul rosu si lasa la fiert inca 5 minute
- Strecoara amestecul, adauga zeama de lamaie si apoi fierbe lichidul la foc mediu pana cand scade la jumatate
- La final adauga coaja de lamaie si apoi pune sosul intr-o sosiera sau intr-o ceasca si lasa-l la racit
Prajirea somonului
- Presara sare si piper negru macinat pe ambele fete ale medalioanelor de somon
- Incinge o tigaie pe foc mediu si adauga cele 15 grame de unt
- Adauga medalioanele de somon la prajit. Prajirea trebuie sa fie inceata, sa nu sfaraie prea tare
- Prajeste pe o parte timp de 3 minute; apoi inoarce bucatile de somon
- Dupa inca 3 minute este timpul sa scoti somonul din tigaie
Montarea farfuriei
- Aseaza somonul pe farfurie
- Adauga feliile de struguri fara samburi si bucatile de portocala pe farfurie
- Decoreaza bucatile de somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
- Serveste cald impreuna cu o felie de lamaie
Stavrid nu faci cu sos .
Cine mai gateste stavrid in zilele noastre, anyway? :-D