Dieta KETOGENICA

Dieta ketogenica este o dieta cu aport minim de carbohidrati, cu rezultate spectaculoase pentru slabit dar si in combaterea anumitor boli precum epilepsie, cancer, etc. Ea functioneaza prin inducerea starii de cetoza, care este o stare in care are loc arderea grasimilor in procesul metabolic in locul arderii glucozei.

Dieta ketogenica este bogata in grasimi, moderata in proteine si scazuta in carbohidrati.

Proportiile recomandate sunt: 70 % lipide (unt, ulei, untura, alte grasimi), 20 % proteine (carne, peste, oua), 10 % carbohidrati (dulciuri, fructe, fainoase).

Un exemplu de mic dejun pentru dieta ketogenica este 1 omleta din 3 oua si 30g de sunca gatite intr-o lingura de unt si 1 ceapa taiata marunt, insotita de 8-10 rosii cherry, 3-4 ciuperci la gratar si o ceasca de spanac fiert – destul de gustos, nu-i asa?

Regula de baza pentru dieta ketogenica

Regula de baza in dieta ketogenica este reducerea consumului de carbohidrati sub limita de 20 grame pe zi. Poti urmari cantitatea de carbohidrati din orice retetea din Depozitul de Retete folosind caseta cu Informatii nutritionale prezenta la fiecare reteta din depozit.

De asemenea poti tine sub control proportiile de lipide/glucide/proteine folosindu-te de numarul zilnic de calorii. Acesta este diferit pentru fiecare si il poti calcula cu calculatorul de aici: http://keto-calculator.ankerl.com/.

Pentru exemplificare vom lua in considerare consumul mediu pentru femei cu o viata sedentara, care este de 1500 calorii pe zi.
Apoi, cunoscand numarul de calorii per gramul de lipide, proteine si carbohidrati precum si proportiile dietei ketogenice (70% lipide, 20% proteine, 10% carbohidrati) putem afla cate grame poti consuma zilnic din fiecare categorie:

1500 calorii * 70% = 1050 calorii din grasimi. Grasimea are 9 calorii per gram = 1050 calorii / 9 grame = 116.5 gr de grasimi/zi
1500 calorii * 20% = 300 calorii din proteine. Proteina are 4 calorii per gram = 300 calorii / 4grame = 75 gr proteine/zi
1500 calorii * 10% = 150 calorii din carbohidrati. Carbohidratii au 4 calorii per gram = 150 calorii / 4 grame = 38 grame/zi

Pe DepozitulDeRetete.ro ai la dispozitie pentru fiecare reteta o caseta cu Informatii nutritionale – urmarind cantitatile de grasimi/proteine/carbohidrati din aceasta caseta poti urma cu usurinta o dieta Ketogenica.

Toate retetele dietei Ketogenice sunt disponibile in sectiunea de retete Ketogenice!

1 comentariu

  1. maria.f

    nu inteleg ce inseamna 1050 calorii/ 9 grame…etc. nu inteleg cat mananc si ce mananc in cele 1050 calorii de grasimi. nu stiu sa-mi dozez aceaste calorii in grasimi si proteine

Comentezi?