Ce este cetoza si cum influenteaza dieta de slabit

Low carb = cetoza

Probabil te-ai intrebat uneori care este diferența între oamenii care pot mânca oricât de mult fără să ia in greutate și cei care se îngrașă parcă și cu aer?

Ai citit teorii mai simple sau mai complexe despre aceste diferențe, de la cele psihologice-motivaționale (dacă vrei cu adevărat poți) până la cele despre influența genetica (ți-e scris in gene sa fii slab/gras)?

Desigur ai studiat (poate ai și incercat) una sau mai multe diete și ai observat ca toate au în comun recomandarea de a mânca mai puțin in general, sau mai puțin dintr-o anumită clasa de alimente.

Totuși întrebările rămân: Poate fi „bătut” factorul genetic? Poate rămâne mâncarea o plăcere nevinovata? Putem avea un control relaxat al procentului de grăsime din propriul corp?

Răspunsul la aceste întrebări este DA, și vei afla imediat de ce, citește mai departe!

Mecanismul care guvernează procentul de grăsime din corp este foarte simplu si eficient și se rezumă la modul de hrănire a celulelor organismului.

Cum se „hrănesc” celulele

Energia necesara pentru a trăi este obținută în corp din substanțe care pot fi descompuse de către celule pentru energie la fel cum benzina este decompusă într-un motor de automobil. Nu vom intra in detalii mai adânc de atât ca să nu ne plictisim, ci vom descoperi împreuna cum se poate controla acest mecanism :-)

Modul de obținere a energiei cel mai răspândit în zilele noastre este unul foarte direct: consumi alimente -> alimentele se digeră -> substanțele „energetice” sunt dizolvate in sânge sub forma de glucoză -> celulele descompun glucoza și obțin energie -> ce nu se consumă este transformat in grăsime și depus in corp pentru folosirea ulterioară.

Problema e că folosirea ulterioară nu mai apare niciodată și grăsimea acumulată rămâne la locul ei pe termen nelimitat. Acest mod de obținere a energiei in celule prin descompunerea glucozei se numește glicoliză.

Trebuie să știi că în afară de glicoliza mai exista un alt mod de a obține energie și că celulele sunt capabile sa consume și alt tip de „combustibil” în afară de glucoza din sânge!

Ce este cetoza

Acest al 2-lea mod de obținere a energiei se numeste cetoza și este modul de funcționare a organismului atunci cand rezerva de glucoză din sânge scade suficient de mult încât folosirea depozitelor de grăsime devine necesară. Cetoza se bazeaza pe descompunerea grăsimii din depozitele de grăsime în acizi grași, care sunt apoi folosiți de celulele corpului pentru obținerea de energie.

Cetoza este numita și „modul de ardere a grăsimilor” și apare in mod natural în timpul nopții sau în perioadele de post sau de înfometare. Este starea naturala de funcționare a organismului atunci când nu mănânci suficient sau nu mănânci la timp. Ea poate fi indusă și cu ajutorul unor diete si este adesea folosită pentru tratarea unor afecțiuni la copii.

Cetoza este starea care stă la baza scăderii în greutate, are efect rapid asupra depozitelor de grăsime atunci când este corect aplicată și nu depinde de cantitatea de efort fizic pe care îl faci. Totuși cum se poate ca anumite persoane sa manance foarte mult și sa să afle in stare de cetoza aproape permanent?

Vestea bună

Vestea bună este ca această stare de ardere a grăsimilor nu depinde nici măcar de cantitatea de alimente consumata! Adică poți mânca pe săturate fără sa pui nici un gram de grăsime? EXACT asta vreau să zic – citeste mai departe!

Secretul constă în alegerea alimentelor – și nu te gândi ca e complicat! Cantitatea de glucoza din sânge este influențată direct de proporția de alimente care pot genera glucoza; aceste alimente se numesc carbohidrați.

Dulciuri și făinoase

Carbohidrații sunt alimentele dulci sau făinoase. Adica tot ce este dulce (zahar, miere, dar si fructe gen mere, struguri, pepene) și tot ce este făinos (paste, pâine și tot ce conține cocă, dar și cartofi, fasole, banane, etc.).

In concluzie poți scăpa de grăsime atunci când mănânci cu poftă și pe săturate dacă doar te ferești de carbohidrați. Atât! Bineințeles că nu vei reuși să-i elimini complet (nici nu este recomandat!) dar cel puțin până ajungi la greutatea dorită carbohidrații te încurcă.

Cea mai bună metodă pentru a nu avea poftă de „ceva dulce” este să mănânci pe săturate din alimentele „permise” și ori de căte ori ți se face totuși poftă să ai la îndemână alimente „permise” care îți plac (există acum prăjituri foarte gustoase cu îndulcitori și poți prepara o gamă variată de rețete care seamănă foarte tare cu pâinea, pizza sau pastele).

Cetoza în diete

In prezent există mai multe diete care se bazează pe un consum redus de carbohidrați – și toate sunt destul de eficiente. Dieta Atkins se bazează pe urmărirea proporției de carbohidrați din cantitatea totală de alimente, la fel ca și dieta ketogenică. În dieta Dukan se urmărește eliminarea cât mai completă a carbohidraților dar și a grăsimilor din alimentație și apoi re-introducerea lor treptata. Dieta Paleo elimină complet alimentele bazate pe cereale și limiteaza consumul de dulciuri la o cantitate minimă de fructe, în încercarea de a re-crea dieta care a stat la baza alimentației speciei noastre pentru cea mai lunga perioadă de existență.

Dietele bazate pe un consum redus de carbohidrați sunt eficiente datorită faptului că elimină trecerile de la glicoliză la cetoză și invers îmbunătățind astfel confortul pe parcursul dietei – un aspect foarte important in orice dietă!

Intrarea in starea de cetoză crează disconfort. Dar apoi…

Trecerea de la glicoliză la cetoză durează câteva zile în funcție de metabolismul fiecăruia. În timpul acestei treceri nivelul de glucoza din sânge scade și vei resimți acest lucru sub formă de slăbiciune sau chiar amețeală deoarece descompunerea grăsimii nu începe imediat și se creaza o lipsă de energie.

În plus celulele nervoase (din creier de exemplu) nu pot consuma acizii grași și este nevoie de o reacție suplimentară de transformare a acizilor grași in corpi cetonici – aceasta reacție se produce în ficat și se instaleaza doar când este necesar, când lipsește glucoza din sânge.

Disconfortul este deci starea care îți semnaleaza intrarea in starea de cetoză – cu alte cuvinte este un semn bun.

Secretul este să aștepți trecerea acestei stări și să nu faci efort mare în această perioadă. Va trece destul de repede iar apoi vei reveni la vitalitate maximă. Diferența este că acum vei resimți oboseala mult mai rar, deoarece acizii grași se consuma mult mai greu, permițându-ți să faci efort sau să te concentrezi pe perioade mult mai lungi fără să simți oboseala.

Concluzia

Concluzia mea este că cetoza este o stare normală, care in plus poate aduce beneficii gen scăderea în greutate și creșterea ușoara a rezistenței la efort.

Cetoza este o temă complexă și foarte mult dezbătută în multe studii în lume. Eu încerc pe cât posibil să redau aspectele esențiale într-o formă cât mai simplă astfel încât să poată fi „digerate” într-o lectura de duminică :-) Mai multe detalii am citit de curând în studiul ăsta și în partea 2 și mi s-au părut interesante, dar sunt și altele disponibile pe internet (gen Wikipedia).

Ai grijă de tine!

Nu uita că fiecare suntem diferiți și că orice dietă este de asemenea un exces! Consultă medicul tău înainte să începi o dietă și fă-ți analizele necesare pentru a te asigura că ești in regulă!

Mecanismul de reglare a stărilor de cetoză și glicoliză este un echilibru ce are la bază secreția de insulină, care poate fi influențată de foarte mulți factori. Interesul tău este sa balansezi acest echilibru în favoarea ta, în nici un caz nu vrei să il strici!

Nu uita sa bei multă apă! Apa este vehiculul folosit în toate reacțiile din corp. Cu cât ai mai multă apă disponibilă cu atât te vei simți mai bine și vei avea rezultate mai bune în orice dietă!

Ti-ar plăcea sa ții o dietă? Cea mai eficientă pentru mine a fost dieta Dukan, iar acum există o variantă a dietei Dukan mult mai ușor de ținut – de numește Dieta Dukan in 7 trepte și este descrisă simplu in cartea Dukan Diet 2 – the 7 Steps!

Ce parere ai?

Acum este rândul tău! Mă interesează care este părerea ta – te rog sa mi-o spui in comentarii, un pic mai jos!

4 Comentarii

  1. Simona

    Mi-a plăcut articolul! Ușor de urmărit și cu informații interesante!

  2. Ana

    Foarte interesant articolul.
    Ce se intampla cand se revine de la alimentarea pe baza de grasimi la cea bazata pe glucoza?

    1. Alex (Autor articol)

      Multumesc pentru apreciere Ana,
      La intrebarea asta cel mai bun raspuns il are medicul tau :-)

  3. mihai

    sa incercam si apoi comentam

Comentezi?